Koliko je Elvedina Muzaferija zaradila novca nakon što je ostvarila rezultat karijere

.

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija ovog vikenda je na legendarnoj stazi u Cortini d'Ampezzi osvojila u dvije utrke ukupno 24 boda, ali novac koji je zaradila za ovaj uspjeh praktično je sića ukoliko ga poredimo s prihodima u ostalim profesionalnim sportovima.

Naime, krovna svjetska skijaška organizacija FIS nagrađuje skijaše i skijašice na osnovu plasmana i unaprijed poznatog nagradnog fonda pa je Elvedina za današnje 14. mjesto osvojila 1.800 eura.

Jučerašnje 25. mjesto u utrci spusta donijelo joj je 1.000 eura pa je tako Elvedina od FIS-a za uspjehe u ova dva dana zaradila ukupno 2.800 eura.

Pobjednica današnje utrke Švicarka Lara Gut-Behrami zaradila je 50.000 eura, a drugoplasirana Austrijanka Stephanie Venier 23.000 eura. Skijašice i skijaši dobijaju i nagrade od organizatora utrke, a one variraju od takmičenja do takmičenja.

Nakon današnje utrke ažurirani su i ukupne nagrade svih skijaša i skijašica, a podaci koliko zarađuju oni najbolji potvrđuje koliko je skijanje zapravo neunosan sport ukoliko nemate pomoć države.

Amerikanka Mikaela Shiffrin je tako u ovoj sezoni zaradila ukupno 490.000 eura, a Švicarac Marco Odermatt 620.000 eura.

Podsjetimo, Muzaferija je jučer u spustu osvojila 25. mjesto i prvih šest bodova ove sezone, a danas je u superveleslalom u Cortini došla do najboljeg rezultata za bh. skijanje od naše nezavisnosti. Elvedina je utrku završila na 14. poziciji i osvojila 18 bodova.