Komesar nema pravo zaključiti sezonu u Premijer ligi, takvo nešto može samo državni Savez

rukomet
U Muškom rukometnom klubu (MRK) Goražde, odluku o ishodu sezone 2019/2020. Premijer lige BiH u rukometu smatraju nevažećom i nepravednom.

 

Prema biltenu koji je potpisao komesar takmičenja Srđan Jović, prvakom države proglašen je Rukometni klub (RK) Borac, dok iz lige ispadaju Goražde, Iskra i Drina.

Predsjednik MRK Goražde Damir Marevac naglašava da odluku o ishodu sezone može donijeti samo državni rukometni savez

– Stigla nam je odluka, odnosno bilten br. 19 koju je poslao komesar takmičenja Srđan Jović. Mislim da on nema pravo da donese ovu odluku zato što je ovo vanredna situacija i po statutu Rukometnog saveza BiH, tu odluku može donijeti samo upravni odbor državnog saveza, a nju mi nemamo. Mislim da je ovo nevažeće i da ju je on napisao ne znam iz kojih razloga, koji su samo njemu poznati, jer on nema pravo na to, što mi je potvrdio i član upravnog odbora Adnan Muhić – ističe Marevac.

Dodao je da neće izostati reakcija na ovakvu odluku Jovića.

– Mi priznajemo samo odluku RS BiH. Odigrano je samo 19 kola, i nemoguće je da na osnovu toga neko kaže – ko će ispasti ili biti prvak. U kontaktu smo sa Iskrom koja je u istoj poziciji kao i Drinom, i mi ćemo pronaći način da zajedno reagujemo. Mislim da je nelogično da samo Rukometni savez BiH donese ovu odluku, mimo svih drugih klubova odnosno saveza u Evropi i svijetu. Samo je kod nas komesar takmičenja a ne savez donio takvu odluku da se izbacuju neke ekipe iz Premijer lige, a nama je ostalo još 12 kola. Ko nama može uskratiti neigranje tih utakmica i izbaciti nas, zbog čega – naglašava on.

Ocjenjuje da je za nastavak sezone već kasno te da se klubovi već trebaju pripremati za narednu

– Na savezu je sada kako će organizovati buduće takmičenje za sezonu 2020/2021. i mi ćemo se ponašati u skladu sa tom odlukom. Sada smo u nekoj neizvjesnosti ali borit ćemo se za naš klub. Pokazali smo da smo spremni i kroz zadnje dvije odigrane utakmice koje smo dobili pokazali i borit ćemo za opstanak u Premijer ligi BiH – poručio je predsjednik MRK Goražde.