Košarkaši BiH na kraju kvalifikacija za SP demolirali Bugare

Večeras je u Areni Zenica pala Bugarska koja je izgubila rezultatom 87:67.

Iako je bh. tim već davno izgubio sve šanse da se nađe na Mundobasketu, ipak smo posljednje dvije utakmice kvalifikacija odigrali i više nego pristojno te smo upisali i jednu pobjedu, piše SportSport.ba.

Većim dijelom prve dionice Bugarska je bila nešto bolja i trojkama je održavala blagu prednost, a na pauzi odlazi sa jednim poenom razlike (25:24).

Ipak, bh. tim se budi u drugom dijelu. Kvalitetnom odbranom te efikasnom igrom u napadu pokazali smo Bugrima zube te okrećemo rezultat u našu korist. Na odmor izabranici Vedrana Bosnića odlaze sa prednošću 43:35.

U trećoj dionici smo većinom gledali izjednačenu košarku. Uporni Bugari se nisu predavali, ali naši momci im nisu dozvoljavali priključak te smo i treći period dobili i to sa 22:19.

Pitanje pobjednika rješavamo početkom posljednje četvrtine kada odlazimo na 18 razlike i već tada je bilo jasno da Bugari ne mogu do bodova u Zenici.

Treba reći i to da dalje iz grupe K na Svjetsko prvenstvo idu reprezentacije Francuske, Rusije i Češke, dok je naša reprezentacija grupnu fazu uavršila sa tri pobjede i devet poraza.

Najefikasniji u našoj reprezentaciji je bio sjajni Edin Atić koji je ubacio čak 29 poena, dok je dobar bio i Aleksandar Lazić sa 19 ubačaja. Kod Bugara je najbolji bio Zhisto Zahariev sa 14 poena, a 12 je dodao Pavel Marinov.

BiH: Atić 29, Čampara 15, Gegić 7, Halilović 8, Hasandić 2, Lazić 19, Sulejmanović 7, Kamenjaš, Sikiraš, Alibegović, Tomić, Zahiragić.

Bugarska: Dimitrov 5, Karamfilov 3, Minchev 3, Zahariev 16, Avramov 6, Kostov 5, Marinov 12, Petkov 3, Stoyanov 3, Yanev 11.