Košarkaši BiH protutnjali Kiprom i na sjajan način najavili duel s Francuskom

r
Košarkaši Bosne i Hercegovine pobijedili su u Nikoziji u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo selekciju Kipra rezultatom 99:66 te su tako na najbolji način otvorili lov na smotru najboljih reprezentacija Starog kontinenta.

Kiprani su odlično ušli u utakmicu te tako iznenadili naše košarkaše. U jednom trenutku bilo je i devet poena razlike (11:2), a nakon time-outa selektora Aziza Bećiragića sve se okrenulo. BiH je zaigrala znatno bolje i prvu četvrtinu riješila u svoju korist (28:27).

U nastavku prvog poluvremena postojala je samo jedna ekipa na terenu. Selekcija BiH predvođena Džananom Musom, koji je u prvom dijelu postigao čak 16 poena, odigrala je sjajno u napadu i još bolje u odbrani pa su na odmor otišli s 13 poena prednosti (51:38).

Nastavili su naši dominirati i u drugom poluvremenu te je prednost konstantno rasla. Uoči posljednje četvrtine bilo je 77:56 za naš tim. Međutim, naš tim tu nije stao te je i u posljednjoj četvrtini odigrao maksimalno oprezno i motivisano te su potpuno deklasirali svoje večerašnje domaćine.

Najbolji u redovima naše selekcije bio je Musa s 26 poena, osam asistencija i pet skokova. Odličan je bio i Kenan Kamenjaš koji je ostvario double-double učinak od 13 poena i 10 skokova, dok je Ajdin Penava postigao 15 poena. Darral Willis je bio najbolji kod Kiprana s 22 poena i 13 skokova.

Druga utakmica naše grupe između Francuske i Hrvatske igra se večeras od 20:30 sati.

U narednom kolu, već u ponedjeljak, naša selekcija će u Tuzli dočekati Francusku, dok će Hrvatska ugostiti Kipar.

 

Foto : KS BiH