Košarkaška reprezentacija BiH se ipak prijavila za pretkvalifikacije Olimpijskih igara

sa

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ipak bi mogla učestvovati u pretkvalifikacijama za Olimpijske igre, nakon velikog pritiska javnosti, ali i dobijanja određenih garancija po pitanju finansija.

Prvobitno, razlog zbog kojeg naša selekcija nije trebala igrati kvalifikacije za Olimpijske igre u Parizu 2024. godine je bila finansijska situacija u KS BiH, s obzirom na to da pretkvalifikacije za Olimpijske igre zahtjevaju dodatne troškove, te strah da se brojni igrači ne ni odazvali jer se utakmice igraju u terminu ljetne pauze.

Ipak, nakon negodovanja javnosti, generalni sekretar KS BiH Amer Čolan izvršio je prijavu reprezentacije BiH za olimpijske pretkvalifikacije, koje će se održati od 12. do 20. avgusta ove godine.

Iako je rok za prijavu probijen (istekao 15. marta), nadati se da će Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) uvažiti razloge dvodnevnog kašnjenja i potvrditi učešće bh. košarkaša na takmičenju.

Naša reprezentacija, podsjećamo, nije uspjela da se plasira na Svjetsko prvenstvo u košarci, a naredne obaveze će biti kvalifikacije za Eurobasket.