Kraj Lige prvaka: 16 najbogatijih klubova pokreće Super ligu

Moćnici evropskog nogometa dogovorili su i format takmičenja

Revolucija u nogometu počinje 2021. "Football Leaks" otkriva da za tri godine, prema potpisanom sporazumu, 16 najbogatijih i najmoćnijih evropskih klubova kreće Super liga. Takmičenje koje će uništiti Ligu prvaka. Klubovi koji će je napustiti da bi igrali Super ligu istupit će iz UEFA-e.

Real, Barcelona, Mančester junajted, Bajern, Juventus, Čelzi, Arsenal, PSŽ, Mančester siti, Liverpul i Milan kao osnivači te Atletiko Madrid, Borusija Dortmund, Marsej, Inter i Roma kao gosti igrat će prvu sezonu novog takmičenja, koje zauvijek mijenja evropski nogomet. Jer svi ovi klubovi pokretanjem Super lige napuštaju Ligu prvaka.

Osim što će Super liga srozati UEFA-in LP na rang drugorazrednog takmičenja, imat će dalekosežne i, naravno, loše posljedice na nacionalna prvenstva. Očekuje se da svi ovi klubovi tamo igraju s rezervnim momčadima da bi se u potpunosti mogli fokusirati na Super ligu. Tamo će zarađivati još više nego što sada zarađuju u Ligi prvaka i tako se do kraja odvojiti od ostalih klubova u njihovim i ostalim evropskim državama.

Moćnici evropskog nogometa dogovorili su i format takmičenja. Imat će dvije faze: preliminarnu koja će se igrati po grupama i eliminacijsku.

Kako bi Super liga bila zanimljivija, imat će i drugu ligu, iz koje će najbolji klubovi ulaziti među elitu, odakle će pak najlošiji klubovi ispadati u drugi razred.

Pokretanje ovog projekta predstavlja veliki poraz UEFA-e, koja se svim sredstvima borila da najbogatije klubove s najatraktivnijim igračima zadrži pod svojim okriljem, pa makar to značilo i pomaganje njima da drastično krše pravila finansijskog fer-pleja, koja je donijela sama UEFA. Jer "Football Leaks" otkriva i kako je UEFA pomagala PSŽ-u i Mančester sitiju da zamrače milijarde.