Kuda ide bh. košarka? Da nije pobjede nad Dončićem, ovo bi bilo propalo ljeto

fas

Da Jusuf Nurkić, Džanan Musa i saigrači nisu prošlog mjeseca na Evrpskom prvenstvu oborili na pleća Luku Dončića i njegovu reprezentaciju Slovenije, u tom momentu aktuelnog prvaka Evrope, na Eurobasketu u Njemačkoj, ovo bismo ljeto, kad je u pitanju bosanskohercegovačka košarka, mogli nazvati manje-više propalim, izgubljenim…

Jer, dok su nam naši „Zmajevi“ unijeli barem nekoliko dana radosti (mada nisu prošli u drugi krug Evropskog prvenstva, ipak su postigli dvije pobjede u pet utakmica u grupi) u ne baš svijetlu sportsku svakodnevicu, toliko su nas naše dame, „Zmajice“, razočarale, priredile nekoliko šokaktnih poraza koji su, kako je takmičenje odmicalo, a slabosti izlazile na vidjelo, postajalo sve manje šokantno, a sve više očekivano…

Navikli na poniženja

Zato je onaj posljednji u nizu od pet poraza na Svjetskom prvenstvu u Australiji, od Sjedinjenih Američkih Država, od 60 i kusur razlike (59:121) prihvaćen slijeganjem ramena, kao nešto na što smo već navikli….

Uostalom, nakon što su nas „nalupali“ Kina, Južna Koreja, Portoriko, Belgija… u rasponu od 24 do 47 koševa razlike, šta fali da nas „rasture„ i svjetske prvakinje, nedodiriljive Amerikanke?

Ništa ne fali, osim obrazloženje gdje je nestala ona ekipa koja je prošle godine bila peta na Eurobasketu?

Pet utakmica izgubili smo u prosjeku sa gotovo 40 koševa razlike, čak i sa svjetskom zvijezdom Jonquel Jones u rosteru, dovoljno da se zapitamo kakva je sudbina naše ženske košarke?

Nadamo se ne onakva kakvu su ovog ljeta doživjele naše juniorke, a buduće seniorke koje su u augustu na Evropskom prvenstvu do 18 godina u Grčkoj u konkurenciji 16 reprezentacija, u najvišoj A evropskoj diviziji, osvojile posljednje mjesto.

To možda i ne bilo tako katastrofalno da se ne zna podatak da su izgubile svih 7 utakmica u kojima su nas rivali deklasirali sa više od 30, 40, 50, pa čak i više od 80 koševa razlike (BiH – Francuska 28:110, samo je jedan od poraza u nizu).

“Zmajevi” su na Eurobasketu dostojno reprezentovali BiH

Samo jednom su mlade „Zmajice““ prebacile 50 koševa na EP-u, a naša najefikasnija igračica imala je šest poena u prosjeku…

Još mlađe, kadetkinje (do 16 godina) igrale su u nižem rangu, B-diviziji EP-a u Podgorici (Crna Gora), i osvojile sedmo mjesto. U sedam utakmica upisale su 4 pobjede i 3 poraza. I iduću godinu provest će u drugom razredu evropske košarke.

Lyla Grace Kahrimanović bila je vodeća bh. igračica sa prosjekom od 14,9 poena i 8,7 skokova.

Niti u muškoj konkurenciji, naši mladi košarkaši ne mogu, nažalost, maknuti dalje od B-divizije, gdje smo također izvan 16 najboljih u Evropi, koliko ih je u A-divizijama.

Juniori su bili šesti na Evropskom prvenstvu divizije B u rumunskom Ploestiju sa omjerom pobjeda i poraza od 5/3.

Od Islanda do Portugala

Koliko taj rezultat vrijedi i šta govori o našim talentima, teško je precizirati, ali navedimo da su ispred nas završile na baš košarkaške velesile kao što su Švedska, Danska, Finska, Island i Portugal.

Ipak, izdvojimo imena Zinedina Mulića (20 poena i 6,3 skoka u prosjeku na EP), Haruna Zrne (15,4 poena u prosjeku) i Afana Trnke (15,3 poena i 5,9 asistencija prosječno), momaka koji su među najboljim što BiH ima kad su u pitanju juniori, što znači da se od njih očekuje da u dogledno vrijeme dobiju šansu da pokažu šta znaju i u seniorskom dresu “Zmajeva“.

Barem bi to trebao biti normalan razvojni put… Trnka igra na poziciji playmakera, Mulić je bek-šuter, a Zrno krilo.

Kadeti su bili također šesti na EP-u u Sofiji (Bugarska), sa četiri pobjede i tri poraza.

Njemačka, Finska, Belgija, Bugarska i Island bili su ispred „Zmajića“ čiji su glavni igrači bili Andrej Aćimović (17 poena u prosjeku), Bakir Đedović (11,6 poena u prosjeku) i Faruk Duvnjak (11,4).

Da li polako, ali sigurno, B-divizije postaju realnost naše košarke, trebali bi se zapitati u Košarkaškom savezu BiH…

Ko je vodio bh. selekcije?

SENIORI: Selektor: Adis Bećiragić. Asistenti: Alen Abaz, Gordan Firić.

JUNIORI: Selektor: Slobodan Kecman. Asistent: Srđan Stanić.

KADETI: Selektor: Slobodan Ninić.

SENIORKE: Selektor: Goran Lojo. Pomoćnik: Armin Šećerović.

JUNIORKE: Selektorica: Dragana Svitlica. Asistentica: Merhunisa Omerović.

KADETKINJE: Selektor: Drago Karalić. Asistent: Slaviša Ožegović.

(Podaci su sa zvanične stranice Međunarodne košarkaške federacije, FIBA)