Kvalifikacije za Eurobasket 2021: BiH protiv Grčke, Latvije i Bugarske

Hrvatska će nastupiti u grupi ”D” gdje su još Turska, Holandija i Švedska, a Srbija je svrstana u grupu ”E” sa Finskom i Gruzijom, te će im se iz pretkvalifikacija pridružiti Švicarska, Portugal ili Island, odlučeno je današnjim žrijebom u Minhenu.

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2021. godine, koje će biti održano u Češkoj, Gruziji, Njemačkoj i Italiji, igrat će u grupi ”H” protiv Grčke, Latvije i Bugarske, javlja Anadolu Agency (AA).

Crna Gora je u grupi ”G” gdje će za protivnike imati Francusku, Njemačku i pobjednika iz pretkvalifikacija (Kosovo, Luksemburg ili Gibraltar), a Sjeverna Makedonija u ”B” sa Rusijom, Italijom i Estonijom.

U grupi ”A” su: Španija, Poljska, Izrael i pobjednik pretkvalifikacija (Slovačka, Kipar ili Rumunija). Litvanija, Češka Republika, Belgija i pobjednik pretkvalifikacija (Albanija, Bjelorusija ili Danska) takmičit će se u grupi ”C”. Slovenija, Ukrajina, Mađarska i Austrija čine grupu ”F”. 

Kvalifikacije počinju u februaru 2020. godine. Iz svake grupe na Eurobasket 2021. plasirat će se po tri nacionalna tima. U kvalifikacionim grupama u kojima igraju domaćini šampionata (imaju zagarantovan plasman), osim njih, na završni turnir ići će po dvije najbolje plasirane selekcija.