Lampard: Kako izgraditi pobjednički mentalitet

frank
Danas se obilježava prva godišnjica imenovanja Frenka Lamparda (Frank Lampard) za šefa Čelzija.


Danas se obilježava prva godišnjica imenovanja Frenka Lamparda (Frank Lampard) za šefa Čelzija.

Tokom njegove prve sezone bilo je ohrabrujućih rezultata. Pobjeda od 1-0 na gostovanju Ajaxu u grupnoj fazi Lige šampiona, historijski dvostruki okršaj s Murinjovim (Jose Mourinho) Totenhemom, a prošlosedmična sjajna pobjeda protiv Mančester Sitija potcrtala je potencijal ove mlade, talentovane ekipe Čelzija. Slijedi im polufinale FA kupa s Mančester Junajtedom, ali postojale su i frustrirajuće nedosljednosti i pojedinačne pogreške koje su, ponekad, usporavale taj napredak. 

U napadu je završnica predstavljala problem. Samo su Mančester Siti i Liverpul stvorili više šansi od Čelzija, ali je na 15. mjestu po njihovoj realizaciji.

Image
skala

Njihovi problemi u odbrani su prekidi. Samo su tri ekipe primile više golova iz prekida od Čelzija. Također, ranjivi su iz kontranapada - samo je Aston Villa primila više golova iz kontranapada. Ti problemi se i dalje nastavljaju, posljednjim porazom u srijedu od Vest Hema.

Govoreći za Sky Sports, Lampard je objasnio koje psihološke vještine traži od svojih igrača, mentalitet koji je potreban za pobjeđivanje - baš kakav je on bio u svojim igračkim danima - i zašto je Liverpul primjer kako put do postizanja tog moždanog sklopa nikada nije lak.

- Morate shvatiti da u bilo kojem sportu, da bi napredovali, ispravili svoje greške i težili uspjehu, biće velikih problema. Važno da učite iz njih, dodao je Lampard.

Image
frank

Lampard želi da njegovi igrači stvore okruženje za razvoj pobjedničkog mentaliteta u Čelziju.

- Mislim da su igrači toga itekako svjesni, to mora postati svakodnevnica. To je način na koji trenirate, koliko ste posvećeni, kako sjedite na sastancima, kako razmišljate o sljedećoj utakmici i svom protivniku, rekao je Lampard.

- Smatram da je svaki tim različit, svako doba je drugačije. Nema koristi od upoređivanja razdoblja jer će vrijeme izbaciti različite ličnosti. Govorili smo o mentalitetu i moramo dati sve od sebe u narednim utakmicama i vjerovati u sebe, završava Lampard.