Lana Pudar i Irfan Peljto: Drže BiH na sportskoj karti svijeta

.

Dok posljednje vrijeme naslovnice pune vijesti iz crne hronike i prepucavanja bosanskohercegovačkih političara, kao svjetlo na kraju tunela pojavili su se najbolja bh. plivačica Lana Pudar i naš najbolji fudbalski sudija Irfan Peljto.

Samo BiH

Briljantna Mostarka je nedavno proslavila svoj 18. rođendan, a već godinama je ponos i jedan od najboljih ambasadora svoje Bosne i Hercegovine. Mogla je nastupati za mnoge zemlje, zvali su je i nudili joj mnogo bolje uvjete, ali nije htjela ni da čuje. Pliva za svoju domovinu, zemlju u kojoj je rođena i koja joj je kao majka. Možda više kao maćeha, jer još nije napravljen bazen u njenom Mostaru. Nadamo se da će i to uskoro biti završeno, jer je Lana to zaslužila.

Uprkos svemu, Lana pliva, pomjera granice, a onda ponosno, sa suzom u oku, sluša himnu Bosne i Hercegovine dok je na pobjedničkom postolju. Tako je bilo i u Dohi, gdje je ostvarila historijski uspjeh. Osvojila je bronzu na Svjetskom prvenstvu u disciplini 200 metara delfin i ponovo istinski obradovala sve u BiH.

Vrhunski nivo

Veliki uspjeh ostvario je i naš Irfan Peljto. Išao je stepenicu po stepenicu, a iz blata niželigaških utakmica u BiH došao je do osmine finala Lige prvaka i utakmice velikom Real Madridu. Nema većeg kluba od Reala, osvojio je 14 titula evropskog prvaka, a čast da mu sudi na jednom meču dobio je rođeni Sarajlija.

Vrijedno je radio, mukotrpno se spremao za svaku utakmicu, a onda obavljao posao na vrhunskom nivou. Prepoznala je to UEFA, ali i FIFA, koja ga je uvrstila na listu kandidata za Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Ispisao je Peljto historiju postavši prvi bh. sudija u nokaut-fazi Lige prvaka. No, neće se na tome zaustaviti. Odlično je odradio posao na utakmici između Lajpciga i Reala i pokazao zbog čega je „maestro s pištaljkom“.

 

Foto: Cazin.net/ Facebook