Lance Armstrong optužen da je varao koristeći motor

Armstrong
Bivši američki biciklist koji je imao nekoliko skandala u karijeri sada je optužen za "tehnološki doping" koji je koristio tokom nekih od najvećih sportskih događaja.

 

Armstrong je ostao bez sedam titula pobjednika Tour de Francea 2012. godine nakon što je optužen za doping između 1998. i 2011. godine, što je i priznao godinu dana kasnije. Ipak, sada se Amerikanac našao u centru još jednog skandala jer ga je bivši francuski šef za antidoping Jean-Pierre Verdy optužio da je koristio motor.

"Lance Armstrong je najveći prevarant, kompliciran je na svakom nivou, imao je specijalni tretman. Mnogi su mi rekli da ne bih trebao obraćati pražnju na priče, da bih ostao sam, ali ako su legende bezirane na nečemu...Pozvao sam sve specijaliste koje poznajem, čak i oni nisu mogli razumjeti kako su takve performanse moguće čak i s dopingom", izjavio je Verdy.

Kao odgovor na te optužbe novinar Antoine Vayer je objavio snimak na kojem se vidi kako Armstrong dodiruje stražnji dio svog bicikla tokom utrke navodno kako bi pokrenuo ugrađeni motor.

Biciklistički motori su u prodaji od 1998. godine, ali su zabranjeni na elitnom nivou takmičenja. Motor je težaj 800 grama, a njegova snaga iznosi 500W. To je dovoljno da se pobijede ostali konkurenti.

Motor ima cilindrični motor te je povezan s brzinama pomoću žica, a kada se aktivira, počinje okretati pedale.