Lazio, Roma i Inter u drami koju ne smijete propustiti!

Još zanimljivija bitka vodi se za treću i(li) četvrtu poziciju koje vode direktno u Ligu prvaka. To je prestiž, to je novac, nešto što sezonu učini uspješnom ili propalom. Krenimo redom...
 

tabela

Pogled na tabelu kaže da su Juventus i Napoli već matematički osigurali plasman u Ligu prvaka, a pošto će Italiju dogodine tamo predstavljati četiri kluba, upražnjena su još dva mjesta na koje pucaju tri tima. Trenutno, Roma i Lazio imaju po 64 boda, Inter ima 63 i jedan od ta tri kluba se neće napiti vode sa izvora do kojeg je mukotrpno koračao od prvog kola. Moguće je čak i da zaigraju sva tri, ali o tome nešto kasnije.

Rimski klubovi imaju identičan skor ove sezone (19 pobjeda, po sedam remija i poraza), Lazio ima impresivnu gol razliku 79:43 (najefikasniji klub u ligi), ali Roma je u boljoj poziciji zbog boljeg međusobnog omjera (2:1, 0:0). Inter je u dosadašnje 33 utakmice doživio samo četiri poraza, ali ima čak 12 remija i gol razliku 54:22.
 

2

Ko je u najboljoj poziciji?

Gledajući raspored do kraja, najveće šanse za uspjeh ima Roma koja do kraja sezone igra protiv objektivno slabijih ekipa na papiru. Izuzetak je Juventus, ali Stara dama na Olimpicu gostuje u pretposljednjem kolu pa bi u slučaju da još ranije obezbijedi titulu, Vučicine šanse za pobjedu naglo porasle. Barem bi trebalo tako biti.

Međutim, treba imati u vidu da Džeko i društvo neće imati nimalo lagan zadatak u duelima sa SPAL-om, Chievom i Cagliarijem jer su sva tri kluba grčevito bore za opstanak, pa je jasno da će njihov motiv biti ogroman. U posljednjem kolu Roma gostuje Sassuolu koji je trenutno u sigurnoj zoni i tu ne bi trebalo biti problema.

Laziju predstoji pet komplikovanih utakmica, ali tri će igrati kod kuće i to protiv Sampdorije, Atalante i direktnog rivala Intera. Nebeskoplavi će u goste Torinu i Crotoneu, pa se iz ove perspektive čini da imaju najteži raspored do kraja, mada ni Interu nije mnogo lakše.

Tačno je da Inter u 35. kolu dočekuje Juventus, ali do kraja ima odigrati i nekoliko utakmica u kojim će biti apsolutni favorit. Prvo slijedi gostovanje Chievu, zatim duel sa Udineseom koji je u katastrofalnoj formi, pa onda domaći susret sa možda i nemotivisanim Sassuolom.

 

3

A, zamislite kakva bi bila poslastica kada bi u posljednjem, 38. kolu Lazio i Inter na Olimpicu vodili direktni okršaj za Ligu prvaka. Ova dva kluba imaju ogroman motiv jer već godinama izbivaju iz najelitnijeg evropskog takmičenja i jasno je da bi se taj meč pretvorio u pravi rat na terenu, iako se radi o klubovima koje tradicionalno gaje vrlo dobre odnose.

Raspored svih klubova do kraja sezone:

Lazio:
34. kolo - Sampdoria (H)
35. kolo - Torino (A)
36. kolo - Atalanta (H)
37. kolo - Crotone (A)
38. kolo - Inter (H)

Roma: 
34. kolo - SPAL (A)
35. kolo - Chievo (H)
36. kolo - Cagliari (A)
37. kolo - Juventus (H)
38. kolo - Sassuolo (A)

Inter:
34. kolo - Chievo (A)
35. kolo - Juventus (H)
36. kolo - Udinese (A)
37. kolo - Sassuolo (H)
38. kolo - Lazio (A)

*(H) - domaća utakmica, (A) gostujuća utakmica

 

4

Lazio i Inter gledaju samo prvenstvo, a Roma...

Lazio i Inter su 'živi' samo u prvenstvu, jer su na ostalim frontovima završili svoja učešća. Nebeskoplavi su eliminisani u polufinalu Kupa i četvrtfinalu Evropske lige, a Inter je još ranije završio svoj nastup u Kupu dok u Evropi nije ni nastupao ove sezone. Jedino je Roma i dalje aktivna na dva fronta i to senzacionalno.

Vučica je izborila plasman u polufinale Lige prvaka, a to je jako bitno za cijelu priču iz više razloga. Prvi je motivacija i to što u Romi, realno, više razmišljaju o tome šta će biti protiv Liverpoola nego šta će biti dogodine. Oni su sada fokusirani na Ligu prvaka, jer ipak se ne igra u polufinalu svaki dan. Na to su čekali više od 30 godina.

Drugo, napori Lige prvaka će sigurno ostaviti traga na fudbalere, a za Romu se baš i ne može reći da ima 'široku klupu' pa da može tek tako odmarati glavne igrače protiv slabijih timova, a pri tome bilježiti sigurne pobjede.

 

5

Sva tri kluba u Ligi prvaka? Moguće je i to!

Najluđa varijanta bila bi da Roma završi na petom mjestu, a da osvoji Ligu prvaka i time obezbijedi učešće u ovom takmičenju i naredne sezone. U tom slučaju, Italija bi imala pet predstavnika sljedeće godine - Juve, Napoli, Lazio, Inter i Romu.

Ako bi Roma zaista napravila čudo i podigla evropski trofej, to Laziju i Interu ne bi ništa značilo ukoliko bi završili na petom mjestu. Tada bi, bez obzira na sve, ostali bez plasmana u Ligu prvaka.

U svakom slučaju, završnicu sezone u Seriji A definitivno treba ispratiti. Ako volite fudbalsku dramu i neizvjesnost, Calcio je pravo mjesto za vas u narednih mjesec dana.