Legendarna staza Formule 1 odlazi u historiju: Šokiran sam, zaplakao bih…

Velika nagrada Brazila od sljedeće godine više se neće voziti na legendarnoj stazi Interlagos. Formula 1 seli u Rio de Janeiro.

Sao Paulo je postao nepraktičan zbog državne finansijske potpore i duga koji postoji. Novu stazu ćemo izraditi u sljedećih šest ili sedam mjeseci. Bit će to dobro i za Rio, i za Brazil, hotelijeri će biti sretni, lokalna ekonomija također – rekao je predsjednik Brazila Jair Bolsonaro.

Formula 1 vozila se na Interlagosu od 1990. godine uz izmjenjivanje s Jacarepaguom.

Nisam bio svjestan da će se to dogoditi. Čuo sam neka nagađanja, ali mislim da je ovo šokantno. Interlagos je sjajna staza s puno historije. Stara staza čak je i bolja od trenutne. Međutim, ne mogu vidjeti ništa što ovoj stazi nedostaje, osim možda malo dužine – poručio je Sebastian Vettel, trostruki pobjednik Interlagosa.

Razočaran je i Nico Hulkenberg

Pustio bih suzu za Interlagos. Mislim da bih pokrenuo inicijativu skupljanja sredstava. Idemo se utrkivati na obje staze – Sao Paulo i Rio. Brazil je velika država, bio bih sretan da možemo ići na obje staze – rekao je Hulkenberg koji je na Interlagosu osvojio jedini pole position u karijeri.

Na Interlagosu su se odvezle neke od najboljih utrka u historiji Formule 1, a jedna od najluđih je ona kad je domaći vozač Felipe Massa u samoj završnici ostao bez naslova prvaka, kako pišu Sportske.ba.