Legendarni Peruzzi mu rekao da mora pušiti kako bi uspio - nažalost ga je poslušao

.
Bio je to jako loš savjet

 

"Ako želiš da postaneš dobar golman, moraš da počneš pušiti", bile su riječi legendarnog golmana Angela Peruzzija koje će, nažalost, na startu skrnaviti karijeru nesuđenog igrača Juventusa.

Alessandro Caparco ima 39 godina, a kao junior je bio u Juventusu. Njegove ambicije su tada bile velike, ali nije išlo onako kako je želio.

Htio je da postane uspješan golman, no nesretnik je za 'mentora' imao legendarnog golmana Angela Peruzzija, koji mu je sasvim ozbiljno rekao da mora da počne da puši ako želi da uspije kao golman.

"Jednog jutra, za doručkom koji je bio neobavezan pa nismo svi bili tu, Peruzzi me upitao: 'Dijete, pušiš li?'. Rekao sam da ne pušim, a on mi je onda rekao da moram otići u dućan i kupiti kutiju cigareta jer samo tako mogu da uspijem. Učinio sam to, postao sam ubrzo strastveni pušač, tako da moja karijera nije mogla da se razvije na najbolji način", otkrio je Caparco.

Od 2002. do 2008. godine igrao je za italijanskog niželigaša, ekipu Ivrea Calcio, zatim je prešao u Grosseto, pa se godinama skrasio u Rumuniji gdje je promijenio nekoliko timova, uglavnom onih u nižim rangovima.

Karijeru je završio 2020. godine, da bi potom radio kao trener golmana u Voluntariju i Dinamo Bukureštu, ali iskreno se nadamo da mladim golmanima ne daje savjete koje je njemu davao legendarni Peruzzi.

Za razliku od Caparca, Peruzzi je imao veličanstvenu karijeru. Počeo je na golu Rome, a onda branio osam godina za Juventus, kasnije za Inter i Lazio, gdje je također stekao status ikone.

Smatra se jednim od najboljih golmana u historiji Serije A, a osvajao je tri naslova Seriej A, Ligu prvaka, Kup Italije u dva navrata sa dva tima, Superkup Evrope, te je 2006. godine bio svjetski prvak s Italijom.

Interesantno da Caparco danas objavljuje brojne fotografije na instagramu na kojima se vidi kako uživa u cigaretama.

Ko zna šta bi bilo da nije konzumirao cigarete i da se u potpunosti posvetio nogometu, ali izabrao je svoj put, mada danas priznaje da ni za čim ne žali i da je sretan svojim životom i onim što je kao golman ostvario u Italiji u Rumuniji.