Legendarni španski fudbaler, a sada 41-godišnji stručnjak sjeda na klupu reprezentacije BiH?

egd
Nakon što je smijenjen Faruk Hadžibegić, Zvjezdan Misimović i čelnici N/FSBiH rade na tome da riješe pitanje selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine, a jedno od imena koje je u igri je i ime jednog španskog stručnjaka.

 

Nakon samo četiri utakmice u svom drugom mandatu Faruk Hadžibegić je nakon sporazumnog raskida saradnje napustio mjesto selektora reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Odlično je Hadžibegić krenuo. Pomeli smo Island s 3:0 na Bilinom polju na otvaranju kvalifikacija za EURO, no onda su uslijedila tri vezana poraza, od Slovačke, Portugala i presudni protiv Luksemburga, nakon čega više nije bilo nazad.

Zmajevi trenutno nemaju selektora. Mnoga imena se dovode u vezu s klupom naše selekcije. Najviše su to regionalna imena koja se vrte u medijima kada god se traži novi selektor, no N/FSBiH bi ovaj put mogao otići korak dalje i dovesti stranca, a mete su španski i portugalski stručnjaci.

Imena s kojima se pregovara se strogo drže u tajnosti, no, kako smo saznali, jedan od stručnjaka koji je opcija jeste 41-godišnji Španac, Albert Riera.

On je svakako zanimljivo ime. Španska je igračka legenda. Igrao je između ostalih klubova za Manchester City i Liverpool, 16 puta je bio reprezentativac Španije, a sada je na početku trenerske karijere koja nije mogla imati bolji start.

Od ljeta 2020. do 2022. godine bio je pomoćni trener u Galatasarayju. S Fatihom Terimom radio je na 41 utakmici, s Levantom Sahinom na njih pet, te sa Domenecom Torrentom na 19. 

U julu 2022. godine preuzima slovenačku Olimpiju koju je vodio na 45 utakmica i osvojio duplu krunu - prvenstvo i Kup Slovenije zajedno s našim Anesom Krdžalićem i Admirom Bristrićem.

Napustio je tim iz glavnog grada Slovenije nakon sjajnog uspjeha i trenutno je slobodan, a kako je na početku karijere posao u reprezentaciji Bosne i Hercegovine bi mu bio pravi izazov, naročito sada u situaciji u kojoj su male šanse da ćemo se kroz kvalifikacije plasirati na EURO. Srećom, imamo baraž u džepu koji je osigurao Ivaylo Petev kroz Ligu nacija.

Ono što je također plus za Alberta Rieru jeste to da, iako je stranac, poznaje naše šire podneblje, jer je na kraju igračke karijere, od ljeta 2015. do 2016. godine igrao u Sloveniji za DNŠ Zavrč i Koper, te je, kao što smo spomenuli, u Sloveniji jednu sezonu bio i kao trener. 

Vrijeme polako ističe, a nove utakmice su već za dva mjeseca. Novi selektor debitovat će 8. septembra na Bilinom polju protiv Lihtenštajna, dok nas tri dana kasnije očekuje gostovanje Islandu i šest bodova iz ta dva meča su imperativ želimo li dalje i misliti o direktnom plasmanu na EURO.