Lewis Hamilton je pobjednik lude VN Azerbejdžana - F1 RACING - BiH

Lewis Hamilton došao je do pobjede u ludoj VN Azerbejdžana u kojoj smo vidjeli sve i svašta. Drugi je na kraju završio Raikkonen, dok je treće mjesto pripalo Perezu. 

Najveći gubitnik utrke bio je Sebastian Vettel, koji je startao sa polea, a na kraju završava četvrti.

Peto mjesto pripalo je Sainzu. Šesto mjesto osvojio je Charles Leclerc, koji je tako došao do svojih prvih bodova u Formuli 1. Sedmi je završio Alonso, osmi Stroll, koji je osvojio svoje i Williamsove bodove u sezoni. Deveti je završio Vandoorne, a deseti Hartley, koji je također osvojio svoje prve bodove u karijeri.

PRIČA UTRKE:

Sebastian Vettel je jako dobro startao i zadržao je vodstvo. Prva petorka je bez većih problema prošla kroz prva dva zavoja, ali iza njih se desila prava drama. Ocon je pokušao proći ispred Raikkonena, ali dolazi do kontakta između njih dvojice, te Francuz završava u zidu. Tako smo nakon samo nekoliko zavoja već imali prvi sigurnosni automobil na stazi.

U incidentima su osim Ocona nastradali Sirotkin, koji je imao probušenu gumu i Alonso, koji je imao dodir sa Hulkenbergom. Španjolac se u boks vratio sa dvije probušene gume i oštećenim prednjim krilom, kao i podnicom. U boks je otišao i Raikkonen. Finac je promijenio prednje krilo i sa ultrasofta je prešao na soft gume.  Na startu se odvila prava drama, te smo nakon prvog kruga ostali bez Ocona i Sirotkina.

Sigurnosni automobil je na stazi ostao do kraja petog kruga i utrka je nastavljena. Nijemac je skupio grid sve do posljednje SC linije pred kraj dugog pravca i utrka je nastavljena. Odmah nakon restarta je Verstappen pretekao Ricciarda, ali Sainz prolazi ispred obojice. No, Nizozemac nekoliko trenutaka kasnije prolazi ispred Španjolca. U prvom krugu nakon restarta je Vettel već imao 3 sekunde prednosti nad Hamiltonom. Sainz i Verstappen su vodili veliku borbu za 4. mjesto. Španjolac je ponovo prošao ispred Nizozemca, ali Nizozemac vraća poziciju na dugom pravcu.

Sainz je bio na ultrasoft gumama i pokušao je maksimalno iskoristiti prednost u gumama koju je imao. Sainz ponovo u narednom krugu napada Verstappena, ali Nizozemac se ponovo dobro brani.  U međuvremenu je Hulkenberg prošao Gaslya i zalijepio se Ricciardu za mjenjač.  U narednom krugu oba Renaulta prolaze ispred oba Red Bulla, te se u desetom krugu penju na 4. i 5. mjesto.  Hamilton je s druge strane podigao svoj tempo i približio se Vettelu na 2.3 sekunde zaostatka. Hulkenberg nakon sjajne predstave u početnim krugovima odustaje sa 5. mjesta. Nijemac je izgubio kontrolu nad bolidom i udario je stražnjim krajem u zid.

U međuvremenu su dva Red Bulla vodila veliku borbu za 5. mjesto. Ricciardo je isprva prošao, ali Verstappen se dobro brani na kočenju na kraju dugog pravca, pri čemu dolazi do dodira između njih dvojice. Nizozemac je ponovo bio malo neporezan.

Kada je u pitanju bitka na vrhu, Hamilton se približio Vettelu na 2.3 sekunde, ali u 12. krugu Nijemac vozi 1.1 sekundu brže od Britanca i podiže prednost na 3.5 sekundi.

Raikkonen se s druge strane približavao Strollu koji je držao osmo mjesto. Vettel je nastavio pritiskati i podiže svoju prednost na 3.9 sekundi.

Kimi Raikkonen u 15. krugu prolazi ispred Strolla na dugom startno-ciljnom pravcu. Na kraju 16. kruga, Carlos Sainz odlazi u boks i sa ultrasofta prelazi na soft gume. Španjolac se u utrku vratio na 13. mjestu. Vettel je nastavio nizati majbrže krugove i povećava prednost na 4.5 sekunde.  Raikkonen je ubrzo nakon Strolla sustigao i prestigao Leclerca, također na istom mjestu- na dugom startno-ciljnom pravcu. Finac nije bio daleko od dvojca Red Bulla.

U 20. krugu je razlika između Hamiltona i Vettela i dalje bila iznad 4 sekunde.  Leclerc i Stroll su vozili sjajnu utrku i u tim trenucima su zauzimali 7. i 8. mjesto.  Vettel i Hamilton su razmjenjivali najbrža vremena, ali je razlika između njih ostajala identična- 4.2 sekunde. U međuvremenu je Ericsson dobio kaznu od 10 sekundi zbog izazivanja udesa sa Magnussenom.  U 21. krugu Sergio Perez prestiže Lancea Strolla na startno-ciljnom pravcu i penje se na 8. mjesto.

Lewis Hamilton u istom krugu radi veliku pogrešku u zavoju 1., blokira kotače i odlazi sa staze. Vettelova prednost se popela na 8.2 sekunde. Hamilton je javljao da su gume gotove i već u narednom krugu odlazi u boks.  Britanac je sa supersoft guma prešao na soft. Na stazu se vratio na 3. mjestu. Drugo mjesto je u tom trenutku preuzeo njegov timski kolega Bottas. Razlika između Bottasa i Vettela iznosila je 12. 6 sekundi. U međuvremenu Sainz prolazi Alonsa za 11. mjesto.

Max Verstappen se približavao trećeplasiranom Hamiltonu i razlika između njih je iznosila oko 1.1 sekundu. Hamilton se mučio sa dovođenjem softa u optimalni radni raspon i njegov prvi krug na ovim gumama je bio sekundu sporiji od onog što je Bottas radio na 25. krugova starom supersoftu. Britanac je bio dosta sporiji od vodećeg dvojca.  U međuvremenu je Perez dobio kaznu od 5 sekundi zbog preticanja prije linije sigurnosnog automobila.

Verstappen i Ricciardo su ponovo vodili veliku borbu za 4. mjesto. Ricciardo je ponovo pretekao Nizozemca, ali se ovaj agresivno branio u zavoju 2 i zadržava svoju poziciju.

Bottas je podigao razinu svog tempa i sa 10 sekundi je zaostatak za Vettelom smanjio na 9.4 sekunde.  Na kraju 30. kruga, Sebastian Vettel odlazi u boks i prelazi na soft gume. U tom trenutku je Valtteri Bottas preuzeo vodstvo. Finac je bio 10.5 sekundi ispred Nijemca, dok je Vettel zadržao svoju prednost od 8 sekundi nad Hamiltonom.

Bottas je nakon što su Vettel i Hamilton obavili svoja stajanja u boksu na starim supersoft gumama bio brži od obojice. Čini se da će Mercedes pokušati  Finca za posljednji stint prebaciti na ultrasoft gume.

Ricciardo na kraju 34. kruga napokon uspjeva prestići Verstappena na kočenju u zavoju 1. Vettel i Hamilton su ubrzali. Obojica su bila brža od vodećeg Bottasa, dok je Hamilton bio brži i od Vettela.

U 38. krugu Daniel Ricciardo odlazi u boks i sa supersofta prelazi na ultrasoft gume. Australac se na stazu vratio na 5. mjesto. Krug kasnije isto čini i Verstappen, koji je iz bokseva izašao ispred Daniela Ricciarda. Valtteri Bottas s druge strane još uvijek nije išao u boks i vozio je brže krugove od Vettela i Hamiltona.

Na pravcu na kraju 39. kruga se Ricciardo i Verstappen sudaraju, zbog čega na stazu izlazi sigurnosni automobil. U boks odmah odlaze i i Bottas i Vettel i Hamilton, kao i Raikkonen. U tim trenucima je Valtteri Bottas definitivno preuzeo vodstvo. Finac je imao 12 sekundi prednosti prije izlaska sigurnosnog automobila i zadržao je vodeće mjesto. Bottas je tako ‘preskočio’ i Hamiltona i Vettela. SC je dobro došao i Raikkonenu koji se našao odmah iza Hamiltona.  No, pod SC-om je Grosjean napravio pogrešku i udario u zid. 7 krugova do kraja, ponovo posao za redare.

Broj krugova do kraja se polako smanjivao. Redari su pokušavali brzo otkloniti Grosjeanov bolid. 4 kruga do kraja, Sigurnosni automobil je izašao sa staze. Luda završnica je uslijedila.  Bottas je imao dobar restart i imao je lijepu prednost. Vettel je na kočenju pokušao preći Bottasa, ali gubi mjesto i od Hamiltona i od Raikkonena.  Vettel je spalio gumu, a Bottasu već u narednom krugu puca guma. Hamilton tada preuzima vodstvo.  Finac je naposlijetku i odustao.

Lewis Hamilton je nakon 51. ludog kruga došao do svoje prve i Mercedesove pobjede u sezoni. Raikkonen je završio drugi, a Perez treći. Najveći gubitnik utrke bio je Sebastian Vettel, koji je startao sa polea, a na kraju završava četvrti.

Peto mjesto pripalo je Sainzu. Šesto mjesto osvojio je Charles Leclerc, koji je tako došao do svojih prvih bodova u Formuli 1. Sedmi je završio Alonso, osmi Stroll, koji je osvojio svoje i Williamsove bodove u sezoni. Deveti je završio Vandoorne, a deseti Hartley, koji je također osvojio svoje prve bodove u karijeri.

Ovom pobjedom je Hamilton došao do vodstva u poretku vozača.

REZULTAT UTRKE:

REZULTAT.jpg