Lihtenštajn redovna mušterija Zmajeva: Nisu dali gola više od godinu dana, a pobijedili tri godine

sport
Selekcija Lihtenštajna igrat će po deveti put protiv Bosne i Hercegovine, a sedmi u zvaničnim kvalifikacionim susretima za EURO ili Mundijal.

 

Nisu se dobro proveli do sada u duelima protiv BiH igrači male države u srednoj Evropi, jer nikada nisu uspjeli izaći kao pobjednici.

Bosna i Hercegovine ubilježila je sedam pobjeda i jedan remi u dosadašnjih osam mečeva protiv Lihtenštajna.

Prvi put Lihtenštajn i BiH sastali su 1999. godine u prijateljskom meču koji je završen bez golova u Vaduzu.

Uslijedila su četiri meča kvalifikacija za Svjetska prvenstva u kojima je BiH slavila sve pobjede. Bosnskoherecgovački fudbaleri slavili su u kvalifikacija za Mundijal 2002 prvo gostujuću pobjedu 3:0, a onda i u revanšu ubjedljivih 5:0.

Ista priča nastavljena je i u borbi za SP 2014. godine u Brazilu, kada su igrači BiH zajedno sa Safetom Sušićem i otišli na prvo i za sada jedino veliko takmičenje. Papetova BiH ostvarila je pobjedu 8:1 na gostovanju protiv Lihtenštajna i to je uz trijumf Ćirinih Zmajeva 7:0 protiv Estonije, najubjedljivija pobjeda u historiji reprezentacije BiH. U revanš je bilo 4:1 za BiH.

Uslijedio je prijateljski susret 2019. godine i nova upisana pobjeda 3:0, a protiv Lihtenštajna smo igrali u kvalifikacijama za EURO 2020. godine i pobijedili u Zenici 5:0, a u Vaduzu 5:0.

Zanimljivo da naredni protivnik BiH tačno dvije godine zna samo za poraz. Posljednji remi upisali su 8. septembra 2021. godine u kvalifikacijama za Mundijal, kada je bilo 1:1. Ekipa Lihtenštajna nije postigal ni gol više od godinu dana. Posljednji put to se desilo protiv Andore 10. juna 2022. godine u Ligi nacija.

Koliko je autsajder Lihtenštajn protiv BiH prikazuje i podatak da su zabilježili posljednju pobjedu prije skoro tri godine 7. oktobra u prijateljsko meču protiv Luksemburga 2:1, a u službenim mečevima 8. septembra 2020. godine u Ligi nacija protiv San Marina 2:0.