Lionel Messi pristao na novi ugovor i smanjenje plaće, ali pod jednim uslovom

Messi
Ponuda je to koju je Lionel Mesi (Messi), prema pisanju španskog dopisništva Eurosporta, prezentirao predsjedniku Barcelone Đoanu Laporti

 

Pristajem na smanjenje plaće, ali samo ako klub taj novac iskoristi za dovođenje pojačanja. Erlinga Haland). Mesijevo produženje ugovora, sad je već izvjesno, pitanje je dana ili sedmicet, no dogodit će se pod uvjetima koje će diktirati 33-godišnji Argentinac. Eurosport piše da je njegov otac i menadžer Jorge obavijestio Laportu da šesterostruki osvajač Zlatne lopte želi ostati u klubu, ali zauzvrat očekuje da Barsa tokom ljeta okupi ekipu koja će sljedeće sezone napasti sve trofeje, uključujući i Ligu prvaka.

Finansijska revizija

Laporta je njegov zahtjev prihvatio bez oklijevanja i obećao da će klub početi licitaciju za Borusijina superstara Erlinga Halanda (Haalanda - 20), najveću želju u ljetnom prijelaznom roku. Novi je predsjednik, inače, odmah nakon izbora naručio financijsku reviziju koja će pokazati stvarne razmjere minusa u blagajni katalonskog diva, no već je sada jasno da je smanjenje Mesijeve plaće samo kap u moru u sanaciji dugova i pripremi ozbiljnijih manevara na tržištu.

Haland je već dugo na vrhu Barcelonine ljestvice prioriteta, a španjolski mediji očekuju da će pregovore olakšati dobar odnos Laporte i njegova menadžera Mina Raiole. On je s Halandovim ocem prošli mjesec bio na mini turneji, tokom koje su obavili razgovore s čelnicima najvećih evropskih klubova, među kojima je bio i Laporta. I premda su sve uključene strane svjesne da je Barcelonina pregovaračka pozicija limitirana zbog teške financijske situacije, očito je da Norvežanin gaji simpatije prema "Blaugrani". Jedan od signala je i činjenica da prati Mesija na društvenim mrežama.

Klupski ambasador

- Što se tiče Halanda, trudit ćemo se da napravimo sve što je potrebno, i da svoj dio posla odradimo dobro - poručio je nedavno Laporta.

Kad je riječ o Mesiju, njegova je želja za odlaskom počela jenjavati kad je odstupio bivši predsjednik Josep Bartomeu, a osvajanje Kupa kralja i povratak u utrku za titulu stigli su kao melem za rane otvorene prošlog ljeta. Da je Barcelona jedino mjesto na kojem bi trebao završiti karijeru, prije koji dan ustvrdio je i njegov bivši trener Pep Gvardiola (Guardiola).

- Mesi neće pronaći bolji dom od Barcelone, to je njegov klub po mjeri. Svi znamo kako se stvari mogu obnoviti. Treba pobrisati prašinu, staviti malo premaza i krenuti ispočetka.

Novi bi ugovor, prema informacijama kanala TV3, trebao vrijediti do juna 2023. godine, a Laporta će Mesiju navodno ponuditi i funkciju klupskog ambasadora odmah nakon završetka karijere.