Lojo i Bosnić složni: U reprezentaciji se osjeti jedna jako lijepa emocija – možemo napraviti velike rezultate

Lojo i Bosnic

Već dugo se u košarkaškim dvoranama ne čuje buka, udaranje lopte od parket i sirena za istek napada. U cijelom svijetu košarka je, kao i svi drugi sportovi, na pauzi. Promjenama u Košarkaškom savezu Bosne i Hercegovine se napravio pomak i ponovo se probudio interes za košarkom. Dvorane kada igraju naša muška i ženska reprezentacija su ponovo ispunjene do posljednjeg mjesta kao u vriejme Nenada Markovića i Razije Mujanović. Neke nove djevojčice i neki novi dječaci su počeli da prave rezultate i to je razlog zašto sam za sagovornike odabrao selektore ženske i muške košarkaške reprezentacije BiH, Gorana Loju i Vedrana Bosnića. Ovo je prvi put da neko uradi paralelni intervju sa naša dva selektora, stoga vjerujem da ćemo na ovaj način dobiti sveobuhvatnu sliku o sadašnjosti i budućnosti košarke u Bosni i Hercegovini.

Selektor ženske reprezentacije Goran Lojo nalazi se u Njemačkoj gdje uspješno vodi ekipu Gettingena, dok sa druge strane selektor muške reprezentacije Vedran Bosnić uspjehe niže u Belgiji kao glavni trener ekipe Belfus Mons.

Kako je kriza koju je izazvala korona utjecala na košarku u Njemačoj/Belgiji?

Goran Lojo: Korona situacija je utjecala na sve sportove na globalnom nivou, pa tako i na žensku košarku u Njemačkoj. Obustavljeni su trenažni procesi i takmičenja, a vjerovatno će ovo stanje imati i za posljedicu smanjivanje budžeta većine klubova. Ipak u Njemačkoj je malo bolja ekonomska situacija u odnosu na neke druge zemlje jer država aktivno traži načine da pomogne svim segmentima u društvu, pa tako i sportskim klubovima, stoga će vjerovatno i posljedice biti manje nego u nekim zemljama sa slabijom ekonomijom.

Vedran Bosnić: Korona je u Belgiji, kao i u drugim zemljama u Evropi, ima velik uticaj. Liga je završena tri dana poslije odluke o izolaci. Nažalost nismo ima li šansu odigrati posljednjih devet utakmica i Play off.

Da li ste zadovoljni plasmanom svoje ekipe u prvenstvu? Da li ste ispunili ambicije kluba?

Goran Lojo: Što se tiče ženskog košarkaškog prvenstva, ono je zvanično prekinuto 13.3., jedno kolo prije kraja i neće biti nastavljeno. Utakmicu prije kraja moja ekipa je zauzimala 8. mjesto koje vodi u Play off za prvaka što je i bio cilj za ovu sezonu. Ambicije kluba su da dugoročno bude stabilan prvoligaš, te praviti pomak iz sezone u sezonu, afirmirati mlade, talentirane košarkašice i u neko dogledno vrijeme boriti se za sam vrh Njemačke košarke.

Vedran Bosnić: Mi smo završli na 2. pozicji sa pobjedom manja od višestrukog prvaka Oostendea. To je jedan od najboljih rezultata kluba u historiji. Mnogo sam sretan što će Mons participirati u Evropskom takmičenju. Koliko trenutno znamo idemo u kvalifikacije za Champions league, u slučaju poraza imamo sigurno mjesto u Euro Fiba Cupu.

Kako ste vi iskoristili vrijeme u izolaciji?

Goran Lojo: Najviše vremena provodim sa porodicom. Dosta vremena provodimo u prirodi i šetnjama. Također smo u okviru kluba pokrenuli određeni vid online edukacije trenera mlađih selekcija za šta sam također zadužen, te mi sama priprema tema i materijala oduzima dosta vremena. Ostatak vremena provodim gledajući i analizirajući neke utakmice, te čitanjem košarkaške stručne literature.

Vedran Bosnić: Zbog košarke i načina mog života posljednjih godina nisam provodio sa porodicom vremena koliko sam želio. Tako da provedeno vrjeme sa djecom je nešto što nam svima daje extra energiju, pa tako i meni. Pogledao sam puno starih utakmica i pravio razne analize specialno između različtih liga i načina igranja. Košarka i sport je nešto što je veliki dio mog života i mnogo nedostaje u ovom, tako zvanom „Korona vremenu“. Pročitao sam par knjiga, a jednu bih preporučio i vašim čitateljima “Emocionalna inteligencija” autora Danijel Golemana.

Koliko ste u kontaktu sa reprezentativkama/reprezentativcima? Da li su već počele pripreme za naredne utakmice?

Goran Lojo: U stalnom sam kontaktu i sa Tim menadžerom Gđom. Razijom Mujanović i sa reprezentativkama. Već smo prije ove situacije imali pripremljen plan i program ljetnjih priprema početkom juna. Nažalost, u sadašnjim okolnostima je nemoguće organizovati i sprovesti pripreme i kontrolne utakmice u tom periodu. Nadam se da će se situacija uskoro smiriti i da ćemo biti u mogućnosti prije nastavka kvalifikacija za EP 2021, koje nam predstoje u novembru, okupiti reprezentativke i odigrati neke kontrolne utakmice.

Vedran Bosnić: Imamo jako dobru komunikaciju između svih nas, trenera, igrača, Saveza i čitavog staffa tako da dajemo podršku jedni drugima i razmjenjemo iskustva u ovom ludom vremenu. Osjeti se jedna jako ljepa emocija i mnogo sam sretan zbog toga. Teško je govorit o pripremama i početku sezone prije nego bude odlučeno kada i kako će lige početi. 

Pratite li utakmice muše/ženske reprezentacije? Šta mislite o radu selektora Bosnića/Loje?

Goran Lojo: Oduvijek sam pratio mušku reprezentaciju BIH, selektor Bosnić i ja smo prijatelji, svakako da pratim njegov rad sa muškom reprezentacijom i mogu samo da kažem da se radi o kvalitetnom treneru koji je sigurno kvalitetno rješenje i nadam se da će se pod njegovim vodstvom reprezentacija plasirati na naredno Evropsko prvenstvo.

Vedran Bosnić: Naravno, naše cure su napravile sjajan reultat i siguran sam da će tako i nastaviti poznavajući našeg selektora Loju. Goran je uz dosta rada, imao i dosta strpljenja i znanja da selektira jednu kvalitetnu grupu košarkašica koja zajedno može pobjeđivati i igrati kvalitetnu košarku.