Luka Modrić: Samo da sutra osvojimo

Luka Modrić, kapiten fudbalske reprezentacije Hrvatske, uoči sutrašnje finala Svjetskog prvenstva protiv Francuske kazao je da dolazak do posljednje utakmice u Rusiji najbolje pokazuje koliki je uticaj selektora Zlatka Dalića na dešavanja u njihovom timu.

Modrić je ponovo iskazao svoju poznatu skromnost, rekavši da ga u ovom trenutku ne interesuje hoće li osvojiti “Zlatnu loptu“, nego da je potpuno fokusiran na uspjeh reprezentacije.

“Drago mi je kada me spominju u tom kontekstu, ali najvažniji je uspjeh reprezentacije. Samo da mi sutra osvojimo Svjetsko prvenstvo“, istakao je Modrić.

O uticaju Zlatka Dalića na igru reprezentacije Hrvatske, prema Modrićevim riječima je bespotrebno govoriti, jer su u finalu Mundijalu, što sve govori.

“U finalu smo Svjetskog prvenstva. Toliki je uticaj selektora na sve što se događa u reprezentaciji. Došao je u teškom trenutku, kada je bio upitan plasman na Svjetsko prvenstvo. Vratio nam je vjeru, uvjerio nas da smo i dalje dobri. Donio nam je mir i podigao samopouzdanje. Najviše nam se sviđa njegova iskrenost i pristup svakom igraču. Presretni smo što je tu. Pokazao je svoje vrijednosti kao trener i kao osoba“, rekao je Modrić, prenose hrvatski mediji.

Modrić je istakao kako je uticaj Marija Mandžukića na sve njih u reprezentaciji izuzetno veliki.

“Mandžukić je jako bitan za nas. Njegova igračka kvaliteta je neupitna, ali njegov karakter i borbenost daju nam dodatni motiv. On gura sve nas ostale. Izuzetno važan igrač za nas. Toliko mi je drago što nas je baš njegov gol uveo u finale. Neka i sutra zabije jedan“, rekao je Modrić.

Zlatko Dalić, selektor fudbalske reprezentacije Hrvatske, kazao je da ovih dana ne treniraju previše, nego više odmaraju, jer im je to potrebnije.

Dalić je istakao i da je ponosan kako hrvatski narod slavi njihov ulazak u finale Mundijala, te da su im navijači najveći motiv.

“Sutra nas čeka finale Svjetskog prvenstva, igrači znaju šta je to, a velika stvar koja me veseli je što će svi reći ako nisu spremni. Stvorili smo takav odnos da će oni to sigurno reći ako nisu na 100 posto. Nismo insistirali na treningu jer nemamo više šta trenirati, sve smo istrenirali, sve znamo i potrebniji nam je odmor. Imamo nekih sitnih problema, ali nadam se da ćemo to riješiti. Ako i ne riješimo, nisam zabrinut, imamo igrača koji ih mogu zamijeniti“, naglasio je Dalić.

Hrvatski selektor insistira na tome da ne stvara nikakav pritisak na reprezentativce, jer želi da uživaju igrajući fudbal u finalu Mundijala. Kazao je i da je u njegovom odnosu sa igračima stvoren veliki respekt i sa s njima priča o svakoj odluci koju donosi.

“Ne zanima me statistika, ne zanima me protiv koga igramo. Došli smo ovdje uživati u finalu i dati svoj maksimum. Ovo je vrijeme koje smo zaslužili i hoćemo uživati u njemu. Cijeli svijet gleda Hrvatsku i većina navija za nas. Idemo u ‘tuču’ i bacati se na glavu“, rekao je Dalić.

Finale Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Fracuske igraće se u nedjelju na moskovskom stadionu Luzhniki sa početkom u 17 sati.