Lukaku: Dosta je bilo, poduzmite stvarnu akciju, odmah

.
Ovoga vikenda dogodila su se tri ružna rasistička incidenta u Njemačkoj, Belgiji i Engleskoj

 

Napadač belgijske fudbalske reprezentacije iz Čelzija  pozvao je nadležne ordgane do poduzmu akcije nakon još jednog niza rasističkih ispada na evropskim stadionima.

- Dosta je bilo, poduzmite stvarnu akciju, odmah, napisao je Lukaku ba društvenim mrežema.

Ovoga vikenda dogodila su se tri ružna rasistička incidenta u Njemačkoj, Belgiji i Engleskoj. U njemačkom trećem rangu takmičenja utakmica je prekinuta zbog rasističkog zlostavljanja s tribina, Vinsent Kompani (Vincent Kompany), menadžer Anderlehta, bio je na meti navijača Kluba Briža, dok je Arsenalov Rob Holding čuo rasističko zlostavljanje usmjereno na saigrače u Lidsu.

Fudbaleri njemačkog trećeligaša Osnabruka napustili su teren u 35. minuti gostujuće utakmice protiv Duizburga zbog rasističkog zlostavljanja s tribina. Po prvi put u tri profesionalne njemačke lige jedna je ekipa napustila teren nakon rasističkog incidenta i utakmice se više nije nastavila. Do prekida je došlo pri rezultatu 0:0 u 35. minuti susreta, nakon što su domaći navijači rasistički vrijeđali tamnoputog gostujućeg napadača Arona Opokua (Aarona - 22), koji je porijeklom iz Gane, ali je upisao nekoliko nastupa u njemačkoj U-19 i U-20 reprezentaciji. Njemački fudbalski savez (DFB) se oglasio saopćenjem u kojem je osudio rasistički incident i zatražio da odgovorni budu kažnjeni, prenosi SK.