Manchester City ili Liverpool: Jedan bod ih dijeli, no što ako nakon zadnjega kola budu bodovno poravnati?

uTAKMICE

Manchester City ima jedan bod prednosti u odnosu na Liverpool na vrhu Premier lige, a još je jedna utakmica ostala do kraja sezone. Još uvijek postoji scenarij prema kojem bi obje momčadi mogle završiti s istim brojem bodova na kraju Premiershipa 22. svibnja.

Remi Liverpoola i poraz Cityja

Sudbina naslova je, međutim, u rukama Cityja. Titulu mogu osvojiti pobjedom nad Aston Villom kod kuće u nedjelju, a upravo takav rasplet prognoziraju mnoge kladionice, kao što je Bet365. Remi Manchester Cityja protiv Aston Ville pružio bi Liverpoolu priliku da ga prestigne ako „Redsi“ uspiju pobijediti Wolverhampton. Kako bi Manchester City i Liverpool završili izjednačeni na vrhu ljestvice Premier lige, oba kluba trebala bi završiti s 90 bodova, što znači da bi trebalo doći do remija Liverpoola protiv Wolverhamptona i poraza Cityja od Aston Ville.

Rješenja za situaciju ako su dva kluba bodovno poravnata na kraju sezone navedena su na stranicama 105, 106 i 107 službenog priručnika Premier lige za 2021./22. Ako dvije momčadi završe izjednačeno po bodovima, u igru ulazi pet takozvanih tiebreakera koji su rangirani po važnosti i koji odlučuju o osvajaču titule:

1. ukupna gol-razlika

2. ukupni postignuti golovi

3. ukupan broj bodova u međusobnim utakmicama tijekom prvenstvene sezone

4. golovi u gostima postignuti u međusobnim utakmicama tijekom prvenstvene sezone

5. ako se pobjednik ne može odrediti na temelju gornjih stavki, onda se igra jedna utakmica između ta dva kluba na neutralnom terenu.

Rasplet jednak čudu

Budući da su oba ovosezonska sraza u Premier ligi između Liverpoola i Manchester Cityja završila rezultatom 2:2, ako obje momčadi završe izjednačene po bodovima, gol-razlici i postignutim golovima, to bi rezultiralo doigravanjem od jedne utakmice. Međutim, takav rasplet jednak je čudu, s obzirom na to da bi „Građani“ trebali izgubiti sa šest pogodaka razlike od Aston Ville, a „Redsi“ odigrati remi s minimalno deset golova, a po potrebi i više.

Prema trenutačnim statističkim podacima kladionica, online oklade uopće ne idu u tom smjeru, a same kladionice daju čak 82 posto šanse ekipi Josepa Guardiole da će uzeti prvenstveni trofej.

Naslov Premier lige nezaboravno je odlučen gol-razlikom u sezoni 2011./12. kada je Sergio Aguero postigao dramatični kasni pogodak za Manchester City protiv Queens Park Rangersa. Pobjeda je omogućila Manchester Cityju da završi s gradskim rivalom, Manchester Unitedom, na vrhu ljestvice s 89 bodova. City je osvojio naslov zbog bolje gol-razlike. U posljednjoj je utakmici znao da će, ako pobjedi QPR, Unitedu biti teško nadoknaditi zaostatak od osam golova u gol-razlici. City je imao bonus od +8 u gol-razlici u odnosu na gradskog protivnika, čime su „Građani“ osvojili prvi naslov u eri Premier lige.

Pet puta je razlika bila jedan bod

Što se tiče ove sezone, Manchester City (+72) ima prednost nad Liverpoolom (+66) kada je u pitanju prvi uvjet (gol-razlika). Ako izuzmemo bilo kakve lude rezultate posljednjeg dana, City bi osvojio naslov ako bi obje momčadi završile s istim brojem bodova. Osvajač Premier lige nikada se nije trebao odlučivati doigravanjem na neutralnom mjestu. Jedino se u spomenutoj sezoni 2011./12. dogodilo da dvije momčadi na vrhu imaju isti broj bodova, a pet puta se dogodilo da je pobjednika i prvog pratitelja dijelio jedan bod. Četiri se puta dogodilo da su nogometaši Manchester Uniteda bili u tijesnoj utrci do samoga kraja.

1994./95. Blackburn (89), Manchester United (88)

1997./98. Arsenal (78), Manchester United (77)

1998./99. Manchester United (79), Arsenal (78)

2009./10. Chelsea (86), Manchester United (85)

2018./19. Manchester City (98), Liverpool (97)