Uzor najvećih trenerskih magova Marcelo Bielsa vodi Leeds ka povratku u Premiership

Velika zastava Argentine na tribini prelijepog Velodromea, baš tamo gdje je epicentar najglasnijeg huka koji stvaraju najvatreniji navijači Marseillea, vjerovatno je začudila navijače smještene na ostalim dijelovima stadiona. A sigurno ni igračima ni trenerima Marseillea i njegovog protivnika Lyona, nije bilo jasno otkud zastava Gaučosa.

Bio je 4. maj 2014. godine i igralo se 36. kolo francuskog šampionata. Marseille je tri dana ranije izgubio i posljednju, matematičku, šansu da se domogne Evrope, a Jose Anigo je šetajući ka klupi Marseillea preko zelenog terena Velodromea mogao žaliti za porazima od Rennesa i Nice kod kuće koji su ga najviše koštali utrke za izlazak na evropsku scenu. Međutim, najveća žal je vjerovatno bilo saznanje da na vratima trenerske kancelarije Marseillea od naredne sezone neće pisati njegovo ime.

A tugu je, shvatljivo, raspirivala i spomenuta argentinska zastava na tribini Velodrome, ne puno manjih dimenzija od onih navijačkih zastava kada igraju reprezentacije. Ipak, za razliku od reprezentativnih mečeva kada navijači podržavaju svoje zemljake, u Marseilleu ni na terenu ni na klupi nije bilo niti jednog Argentinca. Ispod zastave bila je poruka "El Loco: Haznos Sonar!" ili u prijevodu "Luđače: ispuni nam snove!". Namijenjena je bila Marcelu Bielsi, koji je tada imenovan za novog trenera Marseillea. Ta zastava pokazala je o kakvoj se trenerskoj veličini radi. 

Na Bielsu se gleda kao na revolucionarnog trenera, onog koji je uzor mnogim drugim trenerskim veličinama koji su uspjeli sjesti na klupe boljih klubova i osvojiti veće trofeje. Ipak, on ne misli da je revolucionar, ali njegovi rezultati kazuju da je takvo razmišljanje samo plod skromnosti baš kao i izjava od prije nekoliko godina kada je na pohvale Pepa Guardiole, koji je kazao da je Bielsa najbolji trener na svijetu i da želi od njega učiti, odgovorio:"Ne, ja nisam učitelj Guardiole, jer ono što sam ja uradio u nogometu ne može se porediti s njegovim uspjesima". Guardioli je još u doba kada je namjeravao postati trener bio interesantan način Bielsinog rada, pa je jedne prilike tokom posjete Argentini želio upoznati Bielsu i Menottija, trenera koji je sa Argentinom osvojio Mundijal 1978. godine.

Od početka svoje trenerske karijere Bielsa je poznat po posebnom stilu igre koji se manifestovao kroz visok presing i brz tempo. Nešto slično što koristi Jurgen Klopp, kao i Guardiola i što je zapravo u međuvremenu postalo trend. Razlika u odnosu na većinu drugih trenera jeste u formaciji koju voli koristiti Bielsa, a to je 3-3-1-3 ili 3-1-3-3 sa igračima koji nisu ograničeni na igranje samo na jednoj poziciji, pa je tako često od veznog igrača volio napraviti štopera (znamo da je to postala i Guardiolina navika).

Širu javnost Bielsa je privukao osvajanjem zlatne medalje na Olimpijskim igrama 2004. godine sa Argentinom, ali je prije toga na Mundijalu 2002. godine sa Gaučosima ispao u grupnoj fazi. Ipak, njegove metode su postale posebno upečatljivije nakon što je preuzeo klupu Čilea 2008. godine. Kvalifikacije za Mundijal 2010. godine je otvorio jako loše, ali je ostao dosljedan svojim idejama koje je usadio u energičnu reprezentaciju Chilea i kasnije je, nakon propuštena dva Mundijala ove reprezentacije, odveo na prvenstvo u Južnu Afriku gdje je 2010. godine ispao u nokaut fazi od Brazila (3:0). Mnogi će se složiti da je upravo Bielsa vratio izgubljeni identitet Čileu, a njegove ideje preuzeo je Jorge Sampaoli i četiri godine kasnije na prvenstvu u Brazilu sa Čileom napravio hit plasiravši se ponovo u nokaut fazu prethodno savladavši veliku Španiju (2:0).

Image

Poslije Čilea, uslijedila je epizoda u Baskiji i pruzimanje Athletic Bilbaoa. I tamo je Bielsa počeo katastrofalno. Tek u šestom kolu ostvario je prvu pobjedu i činilo se da Bilbao čeka borba za opstanak. Međutim, ispostavilo se da je njegovom sistemu ponovo bilo potrebno vrijeme kako bi pokazao ono najbolje. Od kluba čija je politika da dovodi samo baskijske igrače napravio je mašinu koja je srušila Manchester United predvođen Sir Alex Fergusonom na Old Traffordu u Evropa ligi (3:2) i kasnije igrala finale Evropa lige i španskog Kupa kralja. Javi Martinez, Ander Herrera, Muniain i Llorente samo su neki od igrača koji su stasali pod Bielsinim metodama. Nažalost, odlazak Martineza u Bayern i nezadovoljstvo Llorentea koji sada igra u Tottenhamu, Bielsa nije mogao nadomjestiti pa je napustio klub.

I otprilike godinu dana nakon odlaska iz Španije pojavila se zastava na Velodromeu, a ona klupa prema kojoj je šetao Anigo postade Bielsino novo radno mjesto. U Marseilleu je na početku imao problema sa upravom jer su prodali Valbuenu i Diawaru, te doveli Alessandrinija i Batshuayija, a ni za jedan od tih transfera nisu tražili mišljenje Bielse. Sezonu je, po običaju, otvorio loše, remijem sa Bastijom u gostima i porazom od Montpelliera kući, na dan kada se otvoren rekonstruirani Velodrome. Poslije toga, uslijedio je fantastičan niz od osam pobjeda uz gol-razliku 22:3. Marseille je tako bio prvi na tabeli sa sedam bodova ispred imućnog PSG-a, a "Luđak" na njihovoj klupi je nagovijestio da bi mogao "ispuniti snove". 

Kako je sezona odmicala, međutim, Marseilleu se desilo ono što se inače dešava Bielsinim klubovima - pad u drugom dijelu sezone. Njegova opsesivna želja da sve funkcioniše bespijekorno na terenu, da njegova ekipa kontrolira stanje na terenu i da dugo igra presing tokom mečeva počne da troši igrače i njegovi timovi nakon Nove godine obično polako krenu padati u formi.

Marseille je na kraju zauzeo četvrto mjesto propustivši plasman u Ligu prvaka, a Bielsa je nakon samo jednog kola u kojem je poražen u novoj sezoni odlučio napustiti klub. Nije to neobično za njega, da donese odluku “kao grom iz vedra neba”. Ostao je Bielsa tada bez važnih igrača kao što su Rod Fanni, Jeremy Morel, Giannelli Imbula, Dimitri Payet, Andre Ayew Andre-Pierre pa je moguće da je i to utjecalo na njegovu čudnu odluku.

Godinu dana kasnije preuzeo je Lazio. I napustio ga nakon samo - dva dana! To je Marcelo Bielsa.

U julu 2017. godine preuzeo je Lille u kojem nije uspio napraviti rezultate i nakon samo 14 mečeva na klupi, napustio je klub.

Sada ispunjava snove posrnulom engelskom velikanu Leedsu koji zauzima prvo mjesto u Championshipu i na dobrom je putu da se prvi put nakon 2004. godine vrati u Premiership. U Leedsu vlada ogromna euforija rasplamsana pobjedom nad Aston Villom proteklog vikenda u gostima kada je Leeds gubio 2:0 pa slavio 3:2.

Još veće "ludilo" desino se na Boxing Day ovog utorka kada je Leeds u sudijskoj nadoknadi postigao dva gola protiv Blackburna za preokret i pobjedu rezultatom 3:2. Nekada slavni engleski klub sada je prvi na tabeli s tri boda više od Norwicha nakon 24 odigrana kola.

Bielsa je već "osvojio" javnost na Otoku i od početka sezone ne prestaju tekstovi o njemu, njegovoj nogometnoj i životnoj filozofiji, o čovjeku koji je svoje igrače natjerao da tri sata skupljaju smeće, jer mu je neko objasnio da navijač Leedsa treba raditi tri sata kako bi zaradio novac za jednu ulaznicu. Tako je igračima htio dati do znanja koliko je navijačima stalo do kluba i da to moraju poštovati. Ostaje samo da se vidi koliko će biti jake noge njegovih igrača nakon Nove godine, kada nastupa period u kojem njegovi timovi krenu gubiti snagu. A ko ne bi volio da izdrže do Premiershipa. Pa da se elitnom društvu trenera u spektakularnoj ligi pridruži čovjek od kojeg je elita učila.