Marin Galić nije ni sanjao dva gola protiv Sarajeva, a Željo je "prodao" istu akciju četiri dana prije derbija

v

Galić je dospio u dvije odlične prilike i iskoristio ih objeručke, te postigao dva gola u najvećoj utakmici bh. fudbala

Glavni grad Bosne i Hercegovine je plave boje. Fudbaleri Željezničara su jučer trijumfovali protiv ljutog rivala Sarajeva sa 3:0 u 21. kolu Wwin lige BiH.

 

Jedan od junaka velike pobjede "Plavih" bio je desni bek Marin Galić. Neočekivano, Galić je dospio u dvije odlične prilike i iskoristio ih objeručke, te postigao dva gola u najvećoj utakmici bh. fudbala u 59. i 70. minuti.

Preskočio Zrinjski i Široki Brijeg

Galić je zbog crvenog kartona, koji je dobio u posljednjem meču jesenjeg dijela protiv GOŠK-a, bio suspendovan za duele protiv Zrinjskog i Širokog Brijega, a sinoć se vratio u tim.

Vjerovatno nije ni sanjao da će dati dva gola. Igrao je do 86. minute, a pri izlasku s terena dobio je ovacije cijelog stadiona.

 

Naročito je bio zanimljiv drugi gol Galića. Aleksandar Boljević je probio po lijevoj strani, digao glavu i poslao loptu na drugu stranu. Tamo je bio Galić koji je bez problema pospremio u mrežu.

"Copy-paste akcija"

Ono što je interesantno da su ova dva fudbalera identičnu akciju odigrali samo nekoliko dana, tačnije u srijedu kada je Željezničar pobijedio visočku Bosnu u prijateljskoj utakmici sa 5:0.

I na toj utakmici je Galić dao dva pogotka, a jedan je bio nakon preslikane akcije: Boljević prolazi po lijevoj strani, odigrava na drugoj strani, a Galić pogađa.

Osim Galića, strijelac za Željezničar protiv Sarajeva bio je i Amer Hiroš koji je u 12. minuti pogodio iz slobodnog udarca s nekih 35 metara od gola.

Trijumfom nad ljutim rivalom tim s Grbavice je pobjegao iz crvene zone. Trenutno je na 8. mjestu s 23 boda, koliko ima i GOŠK. Sarajevo je ostalo na 4. poziciji s 33 osvojena boda.

Inače, Marin Galić je u Željezničar stigao u januaru 2022. godine. Za "Plave" je prije derbija odigrao 68 utakmica, ali nije se upisivao u listu strijelaca.

Igrao je za mlađe selekcije Željezničara i Zrinjskog. Nakon posudbe iz Zrinjskog u Branitelj, prelazi u Mladost DK čiji je dres nosio jednu sezonu, a potom se vraća u tim Zrinjskog.

Nakon dvije sezone u Zrinjskom i osvojene titule prvaka BiH prelazi u hrvatski Inter Zeprešić. Potom je igrao za Borac i Krupu, a posljednji angažman prije Grbavice imao je u poljskom timu Zaglebije.