MATEMATIKA NA STRANI ZMAJEVA: Evo šta nam je potrebno da ovjerimo prvo mjesto u grupi

Nakon tri odigrana kola u našoj grupi Lige nacija, Zmajevi su u sjajnoj poziciji.

Zanimljivo da bi nam do kraja i čak dva poraza mogla donijeti prvo mjesto u grupi. Evo svih kalkulacija.

Obzirom da je UEFA-ino takmičenje u slučaju istog broja bodova gleda se međusobni duel. Do kraja se može desiti da tri reprezentacije u našoj grupi završe sa šest osvojenih bodova. U tom slučaju našoj reprezentaciji bi odgovarali i porazi od Sjeverne Irske sa 0:1 i 1:2, poraz od Austrije s jednim golom razlike uz postignut pogodak i trijumf Sjeverne Irske protiv Austrije. Ovo je najkomplikovanija teorija.

Ona najednostavnija je ta, da Zmajevi savladaju u ponedjeljak Sjevernu Irsku i dođu do devetog boda. Onda bi eventualni kiks Austrije u Belfastu našoj selekciji donio prvo mjesto u grupi kolo prije kraja, a u slučaju da Austrija savlada Sjevernu Irsku u posljednjem kolu u Beču bi nam za prvo mjesto bio dovoljan poraz od gola razlike uz postignut pogodak ili remi.

Ako na Grbavici u ponedjeljak završi bez pobjednika, a Austrija izgubi u Belfastu u novembru, Zmajevi bi opet kolo prije kraja bili prvi. Uz remi sa Grbavice i trijumf Austrije u Belfastu, Zmajevi u tom slučaju ne bi imali pravo na poraz u posljednjem kolu u Beču.