Matković: Tužno je ono što se dešava u bh. košarci

.
Košarkaški reprezentativac Hrvatske, Karlo Matković uživa na Eurobasketu. Od ove godine je reprezentativac Hrvatske, nakon što je u prošlosti nastupao za Bosnu i Hercegovinu.

Govoreći za portal basketnews.com, Matković je podijelio svoje impresije o draftu u NBA ligi, gdje je kao 52. pick otišao u New Orleans Pelicanse, govorio je o svom iskustvu na ovogodišnjem Eurobasketu, ali je pričao i o reprezentaciji Bosne i Hercegovine, čiji je bio član do prošle godine.

Kada je upitan vezano za probleme u kojima se nalazi Košarkaški savez Bosne i Hercegovine, Matković je o našoj reprezentaciji imao rijeći saosjećanja.

“Nije tajna da sam za njih igrao zato što sam morao. Kada sam potpisao ugovor, prelazeći iz mog rodnog Livna u Zagreb, morali smo nešto dati i reprezentaciji BiH. U tom ugovoru je stajalo da moram igrati za njih dok ne napunim 21 godinu. Kada sam taj uslov ispunio, počeo sam igrati za hrvatske selekcije, jer je moja porodica hrvatska. Ono što prolaze u Bosni i Hercegovini nije lijepo za vidjeti. Bude mi žao zato što vidim da su kvalitetna ekipa. Ne znam kakava je trenutna situacija tamo, ali znam da je tužno.”, kaže Matković, koji tvrdi da u selekciji Hrvatske nema tih problema.

“Situacija ovdje je veoma dobra i tim je veoma snažan. Dobro se zabavljamo”, tvrdi Matković, koji će igrati jadransku ligu u nadi da će dobiti poziv za veliku NBA scenu u bliskoj budućnosti.

Mladi košrakraš je protiv Estonije imao ubacio 17 poena, skupio četiri skoka i dvije asistencije i predvodio Hrvatsku do pobjede od 73:70, a reprezentacija Hrvatske danas igra protiv Finske u osmini finala Eurobasketa u Berlinu.

Foto: Ethan Miller / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP