Meč godine u trećem kolu Australian Opena: Federer prošao dalje nakon nevjerovatnog preokreta

Roger Federer je proživio pravi pakao u meču trećeg kola Australian Opena protiv Johna Millmana, ali je uspio izboriti plasman u narednu rundu.

Federer je slavio nakon pet iscrpljujućih setova rezultatom 4:6, 7:6, 6:4, 3:6, 10:8 nakon što je u šampionskom tiebreaku petog seta stigao zaostatak od 4:8. 

Millman je žestoko ušao u meč i stigao do brejka u ranoj fazi, a Federeru je pravio probleme odličnim riterniranjem i defanzivom, te snažnim udaranjem sa oba krila.

Federer se uspio vratiti u set u samoj završnci, ali je Millman napravio novi brejk koji mu je ujedno i donio osvajanje prvog seta rezultatom 6:4.

Drugi set je bio drugačiji, Federer je 'zaključao' svoj servis nije dozvoljavao previše šansi Australcu, dok je s druge strane i Millman bio siguran u svojim servis gemovima. Epilog svega je ulazak u tiebreak koji Federer dobija sa ubjedljivih 7:2 i poravnava na 1:1 u setovima.

U treći set Federer ulazi sa boljim momentumom, a brejk je napravio u najboljem mogućem trenutku, odnosno u 10. gemu istog i to nakon što je Millman imao 40:15 na svoj servis. Ipak, Roger uspijeva doći do brejk, a ujedno i set lopte, te je iskoristiti za vodstvo od 2:1 u setovima.

Millman se ipak nije predavao, te je pružio žestok otpor u četvrtom setu, a to mu se isplatilo u sedmom gemu kada je napravio brejk na Federerov servis, a tu prednost održavao i do kraja seta, dobivši ga sa 6:3, te tako uveo meč u peti set.

Australac je bolje otvorio peti set i prvi napravio brejk u trećem gemu, te poveo sa 2:1, ali je Švajcarac odmah odgovorio ribrejkom i vratio se u meč. 

U nastavku seta oba tenisera su imali svoje šanse, ali pobjednika je na kraju odlučivao šampionski tiebreak u kojem je Millman imao ogromnu prednost od 8:4, ali je onda Federer vezao čak šest poena i slavio rezultatom 10:8.