Medvedev neće moći nastupiti na Vimbldonu ako ne potpiše dokument da ne podržava Putina

.
Ministar sporta Velike Britanije Nigel Huddleston je odlučio kako svi bjeloruski i ruski sportisti moraju dokazati da su neutralni prije nego im se dozvoli da se takmiče na Ostrvu, prenosi SN

Rus Daniil Medvjedev je u četvrtfinalu Majamija izgubio od Poljaka Huberta Hurkač (Hurkacz), ali to nije bila zadnja loša vijest za ruskog tenisera. Ministar sporta Velike Britanije Nigel Huddleston je odlučio kako svi bjeloruski i ruski sportisti moraju dokazati da su neutralni prije nego im se dozvoli da se takmiče na Ostrvu, prenosi SN.

 

Javna distanca

Za Medvjedeva to znači da neće moći nastupati na Vimbldonu (27. juni - 10. juli) ako ne potpiše dokument u kojem jasno navodi kako ne podržava ruskog predsjednika Vladimira Putina. Bez da se javno distancira od predsjednika svoje zemlje, drugi tenisač svijeta neće dobiti dozvolu za nastup na ovom prestižnom turniru.

 

- Želimo dobiti pismene izjave kako ne primaju novac od Putina, Rusije ili Bjelorusije i da neće davati izjave podrške Putinu, Rusiji ili Bjelorusiji. Ako kažu da su neutralni sportista, želimo garanciju da su istinski neutralni i da nemaju veze s Putinom, rekao je Huddleston i dodao:

 

- Ako neki sportovi ili ogranizacije odluče uvesti potpunu zabranu ruskih i bjeloruskih sportista, mi ćemo to i podržati, ali ako su odlučili ići neutralnim putem, onda tražimo takvo pisano garancije od njih, jasan je bio ministar.

 

Ultimatumom britanske Vlade

Ruski teniser, koji s Novakom Đokovićem vodi mrtvu utrku za svjetski broj 1, najveće je ime koje se suočava s ultimatumom britanske Vlade, iako će ove mjere utjecati na velik broj ruskih i bjeloruskih sportista i sportašica.

 

Zato je i pažnja svjetskih medija kada je riječ o zahtjevima britanskih vlasti, potpuno poklonjena upravo Medvjedevu.