Mehmed Baždarević za "Avaz": Neka se igra žestoko

Ponosan sam što sam nastupao u mnogim derbijima.

Proslavljeni kapiten Željezničara iz osamdesetih godina prošlog stoljeća Mehmed Baždarević, danas trener francuskog drugoligaša Pariza, imao je jasnu poruku uoči vječitog derbija.

- Naravno, volio bih da moj Željo pobijedi, ali svi znamo da se u derbiju nikada ne zna. I ona ekipa koja je bila favorit, znala je da izgubi. Samo bih želio da bude dobra utakmica i ambijent i da ne bude problema kao što se znalo desiti u nekim derbijima. Volio bih da se igra žestoko, da se bori, da pobijedi nogomet i da svi odu zadovoljni sa stadiona - kaže Baždarević.

Nekadašnji prvotimac tima s Grbavice ponosan je što je svojevremeno imao priliku igrati sarajevski derbi.

- To su velike stvari i to je nešto najveće za jednog igrača Želje i Sarajeva. Ponosan sam što sam igrao tolike derbije i što sam uspio biti uspješniji od velikih nogometnih neprijatelja, ali prijatelja u privatnom životu - kaže popularni Meša.

Veliki optimizam

Bivši selektor BiH i danas s pažnjom prati nastupe "Zmajeva" u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

- Želim im sreću, a i neriješeno i poraz su sastavni dio našeg života. Idemo dalje s velikim optimizmom jer znamo da imamo kvalitetan tim i možemo otići na Evropsko prvenstvo. Sve je u našim rukama i trebamo bez opterećenja analizirati sve i gledati samo naprijed - poručuje bivši kormilar "Zmajeva".

Naš nogometni stručnjak danas s dosta uspjeha trenira Pariz, francuskog drugoligaša koji je nadomak baraža za plasman u najviši rang takmičenja, piše avaz.ba.

- Iskren da budem, ne očekujem puno. Za nas je skoro prvenstvo bilo završeno i za moj klub i upravu. Međutim, ne dozvoljavam igračima da misle kao ljudi iz uprave. Učinit ćemo sve, ako ništa, da barem ostanemo u baražu i da bismo napravili najveći uspjeh u historiji kluba. Svi znamo da će to biti vrlo teško jer, evo, sad su nam dvojica igrača povrijeđena i treba ih zamijeniti. Mi ćemo dati sve od sebe, iako to nije ni želja kluba jer svi znaju da su mogućnosti limitirane i da može biti vrlo komplicirano igrati taj baraž. Ako možemo da idemo u Prvu ligu, zašto ne. Premda, to nikada nije bio cilj kluba jer se uprava jednostavno plaši svega toga jer nisu spremni. Ja se ne obazirem na to i pokušavam da ostanemo tu gdje jesmo - zaključio je Baždarević.