Mehmed Baždarević: Želim da derbi vrati stari sjaj

Mehmed Baždarević nakon rastanka s Fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine još uvijek je u potrazi za novim angažmanom.

Bivši selektor našeg nacionalnog tima istaknuo je kako je imao određenih ponuda, ali da još uvijek nije došla ona koja bi zadovoljila njegove apetite.

"Imao sam ponuda i mislim da sam pogriješio. Bile su ponude iz dvije druge europske lige. Mislio sam da će biti nešto puno interesantnije fudbalski. Sada žalim zbog toga što je to bilo prije mjesec i pol. Idemo dalje. Mislio sam da će mi angažman u reprezentaciji donijeti nešto više, međutim moram biti iskren i reći da se to nije desilo, naprotiv. Želja mi je Europa, moram biti iskren. Bilo je nekih ponuda iz Afrike, ali nisam želio da idem tamo", kaže Baždarević na početku razgovora za Radiosarajevo.ba.

Iza nas je potpuno "luda" fudbalska sedmica, duel u Rimu, duel na Bernabeu, Salzburgov povratak protiv Lazija... Ipak partija Rome i Edina Džeke nikoga nije ostavila ravnodušnim, a Baždarević ističe kako je Edin jedan od najboljih na svijetu.

"U fudbalu se dešavaju stvari koje poslije svi analiziramo, stručnjaci, novinari, publika... Mislim da je Barcelona odigrala jednu od svojih najslabijih utakmica, ali to nikako ne umanjuje pobjedu Rome i igru njihovog kolektiva. Ja ne smijem biti previše šovinista i pričati samo o Edinu. Roma je zaista igrala dobro, a u toj izuzetnoj Romi briljirao je Edin. Ekipa mu je pomogla da bude onako izvanredan.

Nezaobilazna tema je i duel Real Madrida i Juventusa na Santiago Bernabeu stadionu i odluka sudije Olivera. Baždarević smatra kako je Englez mogao malo "zažmiriti".

"Mislim iskreno da jeste bio penal. Sada u kojoj mjeri, teško je reći. Možda bi bilo 'fudbalskije' da je sudija pretrpio jednu kritiku i nastavio igru i pustio produžetke. Tu bi se onda vidjelo ko je bolji. Mislim da je Juventus nakon onakve igre zaslužio da prođe dalje. Sudija je možda morao biti malo fleksibilniji. Mislim da bi Juventus prošao da su se igrali produžeci", ističe Baždarević.

Sarajevski derbi je na rasporedu u nedjelju. Baždarević vjeruje kako njegov Željezničar može do trijumfa, ali da je psihološka priprema ekipe izuzetno važna za ovaj duel.

"Iskren da budem u posljednja tri - četiri mjeseca ne pratim puno Premijer ligu BiH. Željo je sigurno favorit za osvajanje Premijer lige BiH, ali ne treba zaboraviti protivnike koji će sve učiniti da im pokvare planove. Mislim da Željo ima najiskusniju ekipu, igraju dobro, a derbi im sigurno može pokvariti planove. Ipak vjerujem da su se dobro pripremili da izdrže pritisak, ne samo derbija, nego i titule koja će biti blizu ako ostvare dobar rezultat. Puno više pritiska je na strani Plavih, ali to je derbi, nema tu favorita i autsajdera. Tu se igra srcem i s formom onoga dana kada je derbi", kaže Baždarević i nastavlja:

"Sjećam se svoje prve pobjede na derbiju rezultatom 2:1, kada je bilo preko 35.000 gledalaca. Mislim da je jedan gol dao Saračević, jedan Bahtić. Ostat će mi u sjećanju derbi kada je na stadionu bilo 55.000 navijača, koji smo izgubili. Protiv takve ekipe, kakvo je Sarajevo tada bilo, igrati jedan derbi, pred više od 50.000. Ostalo je zapisano u memoriji i čim se kaže derbi, odmah prolete svi ti derbiji koje sam igrao", kaže Baždarević.

Baždarević je na kraju razgovora poslao poruku kako bi najsretniji bio da se derbiju vrati stari sjaj.

"Ja bih želio da derbi vrati svoj sjaj, pogotovo na tribinama. Neka se ovi 'pobiju' na terenu, a neka na tribinama bude pravo navijanje, sportsko. Neka nama puste teren, a neka na tribinama bude pravi derbi", ističe Baždarević.