Mesi i Ronaldo će u Kataru igrati na svom petom SP-u: Lov na novi rekord

.
Ronaldo i Mesi su igrali na svim svjetskim smotrama od 2006. godine

Lionel Mesi (Messi) sa reprezentacijom Argentine i Kristijano Ronaldo (Cristiano) sa Portugalom su izborili nastup ma Mundijalu 2022. koji će se ove godine održati u neuobičajenom terminu na kraju kalendarske godine. Budu li zdravi i spremni, Mesi i Ronaldo će u Kataru igrati na svom petom Svjetskom prvenstvu. Ronaldo je igrao na svim svjetskim smotrama od 2006. godine, kad je Portugal izborio četvrto mjesto. Nastupio je u 17 utakmica, a ako Portugalci kojim slučajem dođu do finala, mogao bi srušiti rekord Lotara Mateusa (Lothar Matthaus) od 25 utakmica na SP-u.

Očoa i Guardado

I Mesi je igrao sve Mundijale od 2006. godine, a najbliže tronu bio je 2014. godine kad je Argentina u Brazilu stigla do finala, ali je u produžetku do trofeja došla Njemačka. Mesi na Mundijalima ima 19 nastupa. Još bi dvojica igrača mogli po peti put nastupiti na najvećem nogometnom turniru na svijetu, a obojica brane boje Meksika, piše SN.

Guilermo Očoa (Guillermo Ochoa) je najbolji meksički golman svih vremena, a dosad ima osam nastupa s obzirom na to da nije uvijek imao status prvog čuvara mreže. Njegova sunarodnjak Andres Guardado odigrao je 12 utakmica na SP-u te se očekuje da će biti na selektorovom popisu, iako je izgubio poziciju u početnoj postavi.

Po pet učešća na SP-ima već imaju četvorica nogometaša. Meksički golman Antonio Karahal (Carbajal) je između 1950. i 1966. upisao 11 nastupa, a italijanski golman Đanluiđi Bufon (Gianluigi Buffon) bio je blizu šestog SP-a, ali se Azuri 2018. nisu plasirali u Rusiju. Doduše, Bufon je igrao samo na četiri turnira, jer 1998. u Francuskoj nije upisao ni minute.

Markez odigrao 19 utakmica na SP-ima

Čuveni Meksikanac Rafael Guardado (Marquez) odigrao je 19 utakmica na SP-ima od 2002. godine, dok najviše mundijalskih utakmica, 25, ima Mateus. 

Legendarni Nijemac prvi put je na SP-u zaigrao 1982. godine, 1990. je postao svjetski prvak, a posljednji put nastupio je u Francuskoj 1998.