Messi je jedan od najvećih, ali Maradona je zadužio Bosance

a

Fudbalska velesila, reprezentacija Argentine čeka 36 godina trofej prvaka svijeta. Prethodna dva, donijele su legende Mario Kempes i neponovljivi Diego Armando Maradona.

Mario Kempes predvodio je Gaučose 1978. do prvog naslova šampiona svijeta na domaćem terenu, a osam godina kasnije “mali zeleni” obradovao je ponovo 46 miliona stanovnika u zemlji Južne Amerike.

Sada cijeli svijet čeka da vidi, može li Leo Messi krunisati svoju briljantnu karijeru sa jedinim trofejom koji mu nedostaje. Od tri superstara Argentine, jedan je posebno ostao u lijepo sjećanju za Bosnu i Hercegovinu.

Diego Armando Maradona 1995. godine uzeo je učešće na humanitarnom meču za djecu Bosne i Hercegovine. Prije više od 27 godina Fondacija novinara i pisaca organizovala je 19. septembra utakmicu u Istanbulu. Fudbaleri turske reprezentacije i drugih međunarodnih timova igrali za podršku bosanskohercegovačkoj djeci.

Milioni su pratili tu utakmicu ispred malih ekrana, a hiljade ljudi bili su tog dana na stadionu Ali Sami Yen.

Legendarni Diego Maradona učestvovao je u organizaciji meča i prisustvovao je humanitarnim aktivnostima. Maradona je bio razočaran što veliki broj poznatih fudbalskih zvijezda nije došao da podrži humanitarnu akciju. Ovjekovječena je i kultna fotografija na kojoj Maradona drži zastavu Republike Bosne i Hercegovine.

In 1995, Diego Maradona participated in a benefit match for Bosnian children of the war hosted in Istanbul. Many other stars that were invited declined.

"I won't forgive them for not appearing at such a helpful event when they said they would.”

Congrats, #ARG! 🇦🇷 pic.twitter.com/6MshWVRB7G

— Bosnian History (@BosnianHistory) December 13, 2022

“Neću im oprostiti što se nisu pojavili na tako korisnom događaju kad su rekli da hoće. To je sramota za nogometnu porodicu, sram me je”, rekao je Maradona, koji nije učestvovao u meču, nego je samo posmatrao, zbog suspenzije nakon što je pao na doping testu na Svjetskom prvenstvu 1994. godine.

Neki od najboljih fudbalera u to vrijeme koji su bili pozvani na humanitarni meč Turske protiv Svijeta bili su: Bebeto, Roberto Baggio, George Weah, Jose Maria Bakero i Michael Laudrup.

Turska je slavila protiv ostatka svijeta 4:1, a jedini gol za “Svijet” postigao je nekadašnji kapiten fudbalske reprezentacije BiH Elvir Bolić.

“To je bila utakmica za djecu iz Bosne i Hercegovine. Pozvani su turski igrači, a sa druge strane bili su igrači koji su igrali širom svijeta. Bila je jako lijepa organizacija. Maradona se pojavio, mislim da je i Laudrup bio. Logično da je svima nama bila čast zbog samog karaktera utakmice, a i zbog toga što je Maradona došao. Dosta odijeka imala je ta utakmica u Turskoj”, rekao je Bolić ranije za N1 i dodao:

“Maradona je nesumnjivo jedan od najvećih. Čovjek koji je ostavio jedan duboki trag u svijetu nogometa i na mene lično, jer sam odrastao s njegovom igrom. Imao sam 15 godina 1986. godine. To je period koji je ostavio mnogo traga na sve nas i na fudbal općenito”, zaključio je Bolić.

Prikupljeni novac u humanoj misiji preusmjeren je na opremanje dva fakulteta u Sarajevu.

Maradona je preminuo 25. novembra 2020. godine u šestoj deceniji života.