Messi prodaje dresove koje je nosio na Svjetskom prvenstvu, donirat će novac bolesnoj djeci

.
Komplet od šest dresova koje je Lionel Messi nosio na Svjetskom prvenstvu u Kataru, uključujući i dres iz finalnog duela protiv Argentine, bit će prodan na aukciji, a procjenjuje se da će oni biti prodani za više od 10 miliona dolara.

Messi je s Argentinom na Svjetskom prvenstvu u Kataru odigrao sedam utakmica, a uspio je sačuvati dresove koje je nosio na šest duela, te ih je stavio na aukciju koja će biti održana na internetu putem aukcijske kuće Sotheby's od 30. novembra do 14. decembra.

S obzirom da su se nakon svake utakmice protivnički igrači takmičili ko će prvi stići do Messijevog dresa, Argentinac je odlučio na poluvremenu u svlačionici ostavljati dres koji je nosio kako bi ga stavio na aukciju i to je uradio u svim susretima osim u duelu grupne faze protiv Poljske.

Tako su na aukciju stigli dresovi koje je Messi nosio u utakmicama u grupi protiv Saudijske Arabije i Meksika, u osmini finala protiv Australije, u četvrtfinalu protiv Nizozemske, u polufinalu protiv Hrvatske i u finalu protiv Francuske.

Messi je sa sedam pogodaka odveo Argentinu do titule prvaka svijeta, te nije čudo da iz Sotheby'sa poručuju kako će ovo postati najvrjednija zbirka sportskih suvenira ikada prodanih na aukciji.

Najskuplji dres ikada prodan na aukciji je onaj koji je nosio Michael Jordan u finalu NBA play-offa 1998. godine protiv Utaha koji je prodan za 10,1 milion dolara.

Što se tiče nogometnih dresova, najskuplji ikada je onaj koji je Diego Maradona nosio u četvrtfinalu Svjetskog prvenstva 1986. godine u utakmici protiv Engleske kada je postigao pogodak "Božijom rukom. Taj dres je prodat za 9,3 miliona dolara.

Ono što je najbitnije, Messi je odlučio dio prihoda od prodaje donirati projektu UNICAS, koji vodi dječja bolnica Sant Joan de Deu u Barceloni uz podršku Udruženja Leo Messi, kako bi se pomoglo djeci koja boluju od rijetkih bolesti.