"Mi s Rusima ne želimo igrati, nećemo se pojaviti i to je jedina ispravna odluka"

h
Jasna poruka iz Poljske Fudbalska reprezentacija Poljske neće putovati u Rusiju na utakmicu baraža za odlazak na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Foto - EPA

Poljaci su meč s Rusima trebali odigrati 24. marta u Moskvi, ali oni u glavni grad Rusije neće putovati. Potvrdio je to predsjednik Fudbalskog saveza Poljske Cezary Kulesza.

Jasno je naglasio kako njegova selekcija nema namjeru da igra meč s Rusijom.

"Riječi su suvišne i vrijeme je da se reaguje. Zbog eskalacije sukoba i agresije Rusije na Ukrajinu, reprezentacija Poljske nema namjeru da igra meč s Rusijom", rekao je Kulesza i dodao je:

"To je jedina ispravna odluka. U kontaktu smo sa Šveđanima i Česima (također učesnici baraža u istoj grupi) kako bismo zauzeli zajednički stav pred FIFA", saopštio je prvi čovjek Fudbalskog saveza Poljske.

Zatim se oglasio i Robert Lewandowski koji je podržao odluku predsjednika Saveza.

"Prava odluka. Ne mogu zamisliti utakmicu protiv Rusije dok traje agresija na Ukrajinu. Ruski igrači i navijači nisu odgovorni za ovo, ali ne možemo se pretvarati da se ništa ne događa", poručio je napadač Bayerna i poljske reprezentacije.

Poljaci dakle nemaju namjeru da putuju u Moskvu, a očigledno je da to ne žele učiniti ni Šveđani i Česi koji bi u slučaju pobjede Rusije morali putovati u Moskvu, odnosno pobjednik njihovog duela.

FIFA još nije donijela nikakve sankcije protiv Rusije za razliku od UEFA koja je premjestila finale Lige prvaka iz St. Petersburga u Pariz, a moguća je i suspenzija ruskih klubova iz Evrope.