Mia Ribić iz V. Kladuše najbolja motociklistica Hrvatske za 2020. godinu

M
U subotu, 13. marta u Zagrebu je održano proglašenje Motociklističkog saveza Hrvatske za najbolje motocikliste u protekloj godini.

 

Mia Ribić iz Velike Kladuše proglašena je za motociklisticu 2020. godine s obzirom da je osvojila državno prvenstvo Hrvatske u četiri discipline: MX 85 (motocross), SX 85 (supercross), MX žene (motocross žene) i SX žene (supercross žene). 

Motokros je jedan od najekstremnijih sportova i zahtijeva brzinu, preciznost, fizičku spremu, žrtvovanje i odricanje. Sinonim je za adrenalin, ali i za prašinu, blato… Mnogi bi rekli, muški sport. Ipak, ova 15-godišnjakinja iz Velike Kladuše ruši te stereotipe i svojim primjerom pokazuje da i djevojčice mogu biti itekako uspješne u ovom sportu.

Mia Ribić prvi put je na motocikl sjela kad je imala nepune četiri godine, a kao petogodišnjakinja učestvovala je na prvenstvu Hrvatske. Sada, sa svojih 15 godina ima odvezenih 11 kompletnih sezona.

Dosad je Mia u motokrosu osvojila pet puta Prvenstvo Hrvatske u muškoj konkurenciji, u superkrosu četiri puta te prvi put u historiji motokrosa Zlatnu kacigu u klasi 50 ccm. Njena velika želja za pobjedom stalno je potiče da ponovno juriša na naslove prvaka.

 

Situacija s pandemijom korona virusa poremetila je velike planove za 2021. godinu. Mia je, osim utrka u Hrvatskoj, planirala voziti talijansko prvenstvo, utrke za evropsko i svjetsko prvenstvo i to prvi put u kategoriji žena gdje i pripada. Eventualno otvaranje granica omogućilo bi ovoj neustrašivoj djevojci da nastavi ostvarivati svoje snove.

Mia trenutno pohađa Sportsku gimnaziju u Zagrebu.