Milan zauzeo jedinstven stav: Otključava se trening kamp, ali neće biti testiranja igrača

AC Milan
Fudbaleri većine ekipa Serije A se ove sedmice vraćaju treninzima. Istina, za sada će raditi individualno jer se još čeka na dozvolu za početak normalnih, ekipnih treninga.

Klubovi ipak povratak igrača treninzima trenutno nazivaju "dobrovoljnim", pošto još nije postignut dogovor o medicinskom protokolu između FIGC-a (Fudbalska federacija Italije) Serije A i državnih vlasti.

Vladin naučni komitet je prvu verziju FIGC-ovog medicinskog protokola odbio, nazvavši ga nedovoljnim, pa bi se o listi potrebnih izmjena trebalo raspravljati već sutra.

Ono što je dobro za klubove jeste da igrači individualne treninge mogu početi obavljati u trening kampovima, pa je lakše garantovati poštivanje mjera socijalnog distanciranja.

Također, gotovo svi klubovi su počeli testirati svoje igrače na novi koronavirus što je jedan od uslova da se oni mogu vratiti treninzima, a testovi će biti i ključni uslov za početak ekipnih treninga.

Međutim, kako medicinski protokol još uvijek nije usvojen i proglašen važećim, neki klubovi stvari rade na svoj, drugačiji način.

Prije svega se to odnosi na Milan koji je zeuzeo jedinstven stav kada je Italija u pitanju.

Naime, Rossoneri će sutra otključati kapije svog trening kampa (Milanelllo), ali Calciomercato.com tvrdi da Milan ne namjerava testirati igrače.

Navodno je klub zabrinut i smatra da se testovi ne bi trebali trošiti na igrače i trenersko osoblje kada je Lombardija i dalje regija najteže pogođena epidemijom virusa Covid-19 u Italiji.

Zbog toga Milan želi čekati zvaničnu autorizaciju za ovakve korake od strane vlasti i lokalnih zdravstvenih agencija.

Jedan od Milanovih problema je i činjenica da su Zlatan Ibrahimović i Franck Kessie i dalje u svojim domovinama, pa će po povratku u Italiju vjerovatno morati u karantin prije nego što im bude dozvoljen povratak trenažnom procesu.

Kada su ostali klubovi Serije A u pitanju, situacija je sljedeća:

Atalanta, Bologna, Inter, Juventus, Lazio, Lecce, Sampdoria, Sassuolo i Udinese su već počeli sa organizovanjem individualnih treninga; Romini fudbaleri bi trebali početi u četvrtak, Torino se sprema za petak, a Parma za ponedjeljak; Cagliari, Fiorentina i Napoli su samo uradili testove krvi i opšte preglede za svojih igrača; Cagliari, Genoa, Verona i SPAL čekaju dok situacija ne bude nešto jasnija kada je u pitanju medicinski protokol, ali i sami nastavak sezone.