Misimović poslao jasnu poruku Prosinečkom: Ne smiješ to raditi...

Zvjezdan Misimović, proslavljeni bh. fudbaler i jedan od najboljih veznjaka koji je u posljednje vrijeme nosio dres BiH, u petak je dobio novu funkciju.

Uz postojeću - savjetnik Izvršnog odbora FSBiH za fudbalska pitanja - u nastavku kvalifikacija i mečevima "baraža" (play-off Lige nacija) bit će na raspolaganju i selektoru Robertu Prosinečkom u pripremi utakmica koje će biti "meč lopte" za plasman na Evropsko prvenstvo 2020. godine.


Uz Misimovića, za realizaciju i izvršenje plana zaduženi su i članovi Odbora za posredovanje i savjetovanje IO FSBiH Dušan Bajević i Sead Kajtaz.

- Dobili smo zadatak da se uključimo u plan rada A reprezentacije. Naravno, i ranije smo bili tu, a sada, u izuzetno teškoj situaciji, bit ćemo još aktivniji. Duško Bajević i Sead Kajtaz su ljudi sa velikim iskustvom i siguran sam da mogu pomoći. Imamo realne šanse da se plasiramo na Evropsko prvenstvo i svi moramo težiti ka ostvarenju cilja - objasnio je Misimović u razgovoru za Faktor.ba naglasivši kako njih trojica neće biti "supervizori" Prosinečkom:

- Sve ide normalno, a naravno sve odluke će se donositi uz konsultacije. Nećemo ništa sami odlučivati niti ćemo nametati bilo kakve odluke. Mislim da bi to samo izazvalo kontraefekat.

Misimović se osvrnuo i na predstojeće dvije utakmice kvalifikacija za EURO u kojima su Zmajevi prošli put od "zvijezda do trnja". Nakon ubjedljive pobjede i fenomenalne igre protiv Finske uslijedio je potop u Atini protiv Grčke.

- Malo mi je neshvatljivo šta se dogodilo. Poslije Finske nam se dogodio pad kakav ne pamtim u svom životu. Jednostavno, što se kaže, pali smo bez ispaljenog metka. Treba se svaki igrač zapitati da li je dao sve od sebe. Svako onaj ko nosi grb svoje zemlje mora se zapitati da li je učinio sve u datom momentu - ističe Misimović, a na pitanje da li su pojedini igrači možda i bojkotovali selektora, kategorično je kazao:

- Ne želim i ne mogu shvatiti da prosfesionalac može bojkotovati utakmicu reprezentacije. Jednostavno, dogodila se neka blokada. Možda je u pitanju i kvalitet nekih igrača. Oni koji su kvalitetni znaju se nositi sa pritiskom kakav smo imali u Atini i u datom momentu znaju odgovoriti zadatku... A protiv Grčke to nismo vidjeli.

Zmajevi su bili katastrofalni u tekućim kvalifikacijama za EURO, posebno na gostujućim terenima, gdje nisu osvojili ni bod. Uz to, igre u Armeniji, Finskoj i Grčkoj bile su ispod svakog nivoa.

- U Italiji smo, iako smo poraženi, pokazali da se možemo nositi i sa mnogo jačim rivalama. Mislim da je sve u glavama. Svakog protivnika moraš shvatiti ozbiljno. Ako misle da su veliki igrači, moraju pokazati kvalitet i karakter bez ozbira na to ko je s druge strane. I dalje vjerujem da kroz Ligu nacija možemo otići na Evropsko prvenstvo. Igraju se dvije utakmice i sve je moguće. Polufinale sigurno igramo kući. Vjerujem da možemo otići na EP, ali ako budemo igrali i imali pristup kao protiv Grčke, nećemo vidjeti EP, a tada ga ne bismo ni zaslužili - realan je Misimović.

Bivša desetka Zmajeva prošlog mjeseca je jednim komentarom na Instagramu uzburkao javnost u našoj zemlji. Nakon što je Prosinečki podnio ostavku poslije poraza u Armeniji, a dva dana kasnije promijenio svoju odluku i dobio povjerenje IO, Misimović je napisao samo jednu riječ - "cirkus", čime je jasno dao do znanja šta je mislio u tom trenutku.

- Jesam, tako sam mislio u tom trenutku, a o tome sam pričao i sa Robijem (Prosinečki, op. a.). Mislim da ne smije ishitreno davati takve izjave. I igrači to čitaju, ni oni nisu naivni. Mislim da to u tom trenutku nije bilo pozitivno. Ali to je prošlost i to trebamo zaboraviti i okrenuti se budućnosti. Robert Prosinečki je naš selektor i dajemo mu podršku. Mislim da nas može odvesti na EP, a da podršku koju je dobio može pretvoriti u pozitivnu energiju i prebaciti je na igrače - zaključio je Misimović.