Misterij Đokovićevog PCR testa: Kako je za samo sat negativan rezultat postao pozitivan?

.
Kontroverze oko Novaka Đokovića i njegovog puta u Australiju se nižu jedna za drugom, a najnovija baca sumnju i na njegov PCR test na koronu iz 16. decembra.

Đoković je medicinsko izuzeće za nastup na Australian Openu, a posljedično i za ulazak u Australiju dobio na osnovu toga što je 16. decembra dobio pozitivan nalaz na koronavirus.

 

Đoković se tog dana testirao u 13:05 sati, a rezultat testa je dobio istog dana u 20:19 sati.

No, brojni novinari koji su skenirali QR kod na Đokovićevoj potvrdi koju je izdao Institut za javno zdravlje Srbije su ostali šokirani rezultatom koji im je prikazan.

 

Novinari uglednog njemačkog Der Spiegela su u ponedjeljak u 13:19 sati skenirali kod na kojem je stajalo da je rezultat Đokovićevog testa negativan.

 

Istog dana u 14:33 sati, dakle nešto više od sat vremena kasnije, rezultat je glasio "pozitivan.

Isto je primijetio i novinar New York Timesa Ben Rothenberg koji je sa javnosti podijelio rezultate koje je dobio u dva odvojena skeniranja.Da li se radi o greški u sistemu ili se neko "igrao" sa rezultatom Đokovićevog testa je velika misterija.

 

No, i u slučaju da je pozitivan test istinit, Đoković bi javnosti morao odgovoriti na pitanje zašto je sutradan, ako je već dobio pozitivan nalaz 16. u večernjim satima, otišao i družio se sa djecom u Beogradu.