Mizerni iznosi: Koliko vrijedi medalja na Evropskom prvenstvu u plivanju?

medalje

Neki sportovi poput fudbala ili tenisa su itekao profitabilni kada dođete do vrhunskog nivao, dok sa nekim to jednostavno nije slučaj. 

Posljednjih godina neki sportovi su izgubili svoju dušu i postali su obični biznis te je mnogim cilj zaraditi što je moguće više novca.

I dok je fudbalska industrija priča za sebe gdje neki od igrača na mjesečnom nivou zarade milione to nije slučaj za plivanjem.

Iako je plivanje fizički jedan od najzahtjevnijih sportova te je potrebno mnogo truda i odricanja taj sport i ne donosi neku zaradu.

Budžeti međunarodnih plivačkih organizacija poput LEN-a nisu ni približni onim UEFA-e i FIFA-e, svakako glavni razlog su manjak sponzora i popularnosti na globalnoj sceni.

Potvrđuju to i nagradni fond sa Evropskog prvenstva održanog u Budimpešti, a ništa bolja situacija nije ni ove godine u Rimu.

Tako je na Evropskom prvenstvu u Budimpešti kada su u pitanju individualni nastupi zlato vrijedilo 2.000 eura, srebro 1.500 eura te bronza 1.000 eura.

U slučaju pojedinačnog svjetskog rekorda dobije se dodatnih 10.000 eura, a novi pojedinačni evropski rekord vrijedi 5.000 eura.

Primjera radi, za jedno Evropsko prvenstvo u plivanju računajući sva discipline kako individualne tako i timske nagradni fond iznosi oko milion eura.

Dakle, sasvim je jasno da plivanje ne donosi ni blizu novca kao što je to slučaj sa fudbalom ili tenisom, ali to svakako nije razlog da država i lokalna vlast ne ulažu u ovaj sport i ne budu podrška talentovanim sportistima.