MMA borac brutalno pretukao ruskog vojnika pred kamerama, ovaj je sve vrijeme plakao

.
Magomedov je bio "iznad zakona"

 

Ime Askhaba Magomedova posljednjih se godina mnogo više povezuje s beskrajnim skandalima nego sa sportom. Tek nedavno je MMA borac pušten iz pritvora nakon dugotrajnog sudskog postupka: Dagestanac je proglašen krivim za iznudu, no izvukao samo s uslovom i novčanom kaznom.

Za neka svoja djela iz prošlosti, međutim, Magomedov dosad nije snosio nikakvu odgovornost. Jedna od najčuvenijih priča s njegovim sudjelovanjem dogodila se prije tri godine, kada je sportista ponizio mladog ruskog vojnika.

Askhabov prijatelj snimio je maltretiranje tipa. Video snimke u kojoj Magomdeov maltretira vojnika kružile su društvenim mrežama u jesen 2021. Najozloglašeniji video u serijalu pokazao je kako poznati borac tuče mladog vojnika.

Na snimci se vidi kako regrut u vojnoj uniformi leži na zemlji, a pored njega korača sam Askhab: bez majice i u crvenim bokserskim rukavicama. Potom Dagestanac grubo viče vojniku "Ustani", nakon čega tip pokriva lice rukama, a ovaj mu zadaje snažan udarac nogom u glavu - očito, ne prvi. Scena se nastavlja još nekoliko sekundi. Magomedov se odmiče od vojnika, kao da se priprema za bijeg, i počinje odbrojavanje, nakon čega se video prekida.

Kako je kasnije postalo poznato, incident se dogodio u maju 2020., kada je borac služio u izviđačkoj brigadi stacioniranoj u Nižnjem Novgorodu. Askhab je na području postrojbe redovno održavao treninge koji su se, očito, pretvorili u javno premlaćivanje: vojnik na snimci također je nosio bokserske rukavice, ali očito nije mogao odoljeti profesionalnom borcu.

"Momak je bio malo slabe volje. Stalno je plakao, bio je slab. A za takvu podršku njegovom duhu imali smo trominutni sparing u tri runde. Počeo je plakati", prisjetio se kasnije Magomedov sparinga sa ruskim vojnikom.

Nakon što je video osvanuo na internetu, na borca ​​se sručila salva kritika, pa čak i prijetnji. Prema samom Magomedovu, snimku su namjerno objavili neki nacionalisti koji su se odlučili osvetiti sportisti za njegove prošle izjave i prikazati sukob kao sukob Dagestanaca i Rusa.

"U vojsci se nisam ni s kim borio. Niti jednu ogrebotinu nisam imao. Niko od kritičara ne zna kako sam služio, kako sam pomagao četi i vojnicima. Ruskim vojnicima! Bio sam jedini Dagestanac u društvu. Inače, rođen sam i cijeli život živim u Moskvi. Moji najbolji prijatelji su Rusi. Više komuniciram s Rusima nego s Dagestancima", kazao je kontroverzni borac.

Štoviše, on je ostao uvjeren da je njegov trening pomogao mladom vojniku. Prema Magomedovu, nakon sparinga, tip mu je čak donio zahvalnost, a kolege i dalje komuniciraju jedni s drugima na prijateljski način.

Dagestanski borac bio je kasnije uključen u razne skandale, imao je obračune sa policijom, bio je učesnik saobraćajne nesreće u Moskvi 6. maja u kojoj je jedna osoba poginula, dok su četiri povrijeđene. On se vozio u Porscheu. S obzirom na njegov imunitet, Magomedov je prošao bez posljedica.

Prethodno je pritvoren jer je navodno od jedne maloljetne osobe iznudio veće količine novca. Nasiljem i ucjenama je prijetio mladiću koji mu je morao dati novac.

Magomedov ima samo dvije borbe u svojoj profesionalnoj MMA karijeri. Njegov debi 2009. završio je porazom kada ga je Ramazaan Babakhanov nadmašio udarcima u 2. kolu. Vratio se deset godina kasnije i bio pobjednik u borbi protiv Anatolija Baragunova.

Ispog pogledajte njegovo hapšenje u moskovskom hotelu.