Mnogima čudan detalj: Zašto na vrhu trofeja Wimbledona stoji ananas?

.
Jedan od simbola britanske historije

 

Jučer je okončan kultni teniski turnir Wimbledon. U finalu je Carlos Alcaraz slavio protiv Novaka Đokovića i stigao do svoje druge Grand Slam titule u karijeri, te prvog trofeja koji na vrhu ima ananas.

Otvoreno prvenstvo Engleske poznatije kao Wimbledon, kultni je teniski turnir i igra se kao treći Grand Slam u sezoni na travnatoj podlozi.

Na trofeju koji dobija pobjednik ovog turnira, odnosno na njegovom vrhu, nalazi se ananas. Mnogima je to čudan detalj, a sada se nazire odgovor na pitanje zašto se na tako prestižnom trofeju nalazi plod te biljke.

Još uvijek se ne može stopostotno reći šta predstavlja ananas na trofeju Wimbledona, no glasnogovornik muzeja Wimbledona je otkrio svoju teoriju:

"U 19. vijeku ananas je bilo nemoguće uzgajati u Velikoj Britaniji i morao je da se uvozi, pa se predstavljanje jednog na gozbi smatralo velikim uspehom i komplimentom. Možda ste vidjeli kako se ananasi koriste na kapiji velelepnih domova dok putujete po Velikoj Britaniji. To je zbog njihove rijetkosti".

Nije to jedina teorija. Postoji još jedna koja se veže za dugu tradiciju britanske mornarice.

Naime, navodno su u davnoj prošlosti kapetani britanskih ratnih brodova vraćajući se s pobjedničkih bitaka na vratima svojih domova isticali upravo ananas.

Od čega je napravljen trofej?

Trofej Wimbledona je visok 45,7 centimetara, prečnika 19 centimetara. Napravljen je od pozlaćenog srebra i težak je tri i po kilograma.

Natpis na trofeju glasi: "Svjetsko prvenstvo cijelog sveta u tenisu na travi". Šampioni dobijaju repliku pehara veličine tri četvrtine originala, koja se čuva.