Moć i dominacija – Amerikanke svjetske prvakinje!

.
Ženska košarkaška reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država četvrti put zaredom, a 11. put ukupno osvojila je titulu svjetskog prvaka nakon što je u finalu bila bolja od Kine 83:61.

Za Amerikanke je to ukupno 11. naslov najboljih na svijetu te četvrti zaredom, do kojeg su došle na iznimno uvjerljiv način, sa svih osam pobjeda, od kojih je najizraženija bila ona protiv Južne Koreje sa 145-69 u grupnoj fazi natjecanja, u kojoj su američke košarkašice postavile novi rekord svjetskih prvenstava po broju postignutih koševa.

Nošene glasnom podrškom s tribina sidnejskog Superdomea, Kineskinje su u finalu bile konkurentne u prvom poluvremenu, da bi američka reprezentacija u trećoj četvrtini došla do prednosti od 21 koša (68-47) i tako otklonila svaku sumnju oko pobjednika dvoboja.

Nove i stare svjetske prvakinje je u finalu predvodila A’Jaja Wilson sa 19 koševa uz pet skokova. Kelsey Plum je ubacila 17 poena, Jewell Loyd 11, a Chelsea Gray je spojila 10 koševa i osam asistencija. Kod Kineskinja je najbolja bila Li Yueru sa 19 poena i 12 skokova.

Kineska reprezentacija je po drugi put bila u finalu svjetskog prvenstva i ponovno kad je domaćin turnira bila Australija. Međutim, i drugi put su se Kineskinje morale zadovoljiti srebrnom medaljom, kao što je to bilo i 1994. kad su ih u finalu pobijedile Brazilke. Osim dva srebra, Kineskinje imaju i jednu svjetsku bronzu.