Modrić osuđen u Španiji

Španske vlasti kaznile su hrvatskog reprezentativca Luku Modrića s 1.2 miliona eura, javlja Mundo.

Španci navode kako porezne vlasti optužuju zvijezdu Reala da je utajio 1,2 miliona eura prije šest godina, 2012. godine kada je potpisao za Real.

Španci smatraju da Modrić mora njima platiti porez za cijelu godinu iako je u Madridu proveo samo četiri mjeseca. Prvih osam mjeseci 2012. godine igrao je za londonski Tottenham pa je porez za taj period platio Englezima. Modrić je, piše Mundo, Špancima platio što traže, ali se i žalio na tu odluku.

Od ranije je Modrić pod optužbom da je 2013. i 2014. godine utajio više od 800 hiljada eura poreza pa je tako ukupna cifra za koju ga Španci sumnjiče malo veća od dva miliona eura.

Kapitena hrvatske reprezentacije Španci optužuju da je u Luksemburgu otvorio fiktivnu kompaniju imena Ivano i na nju prenio svoja marketinška prava. Tako je 2013. godine utajio 290 hiljada eura, a 2014. godine 579 hiljada.

Taj slučaj još uvijek nije zatvoren jer je finansijska policija pronašla račun ili depozit na ime Luke Modrića u banci Barclays na britanskom otoku Man, smještenom između Velike Britanije i Irske. Dok ne sazna o kakvoj je finansijskoj imovini riječ te je li porez trebao biti plaćen u Španiji, istražni sudac pored Madrida nije zaključio slučaj vezan uz kompaniju u Luksemburgu.