Modrić u karantinu, Real raspušten

defgzu
Hrvatski kapetan, kao i ostatak ekipe Real Madrida, prolaze izvanredni protokol i kontrole zbog pandemije koronavirusa nakon što je zaražen košarkaš Reala Tray Thompkins. Zinedine Zidane raspustio je momčad, a svi igrači su u samoizolaciji.

Većina igrača je u karantinu kod kuće gdje imaju dvorane za vježbanje te rade prema prilagođenom programu. U slučaju simptoma, odmah se moraju javiti ljekaru te su pod nadzorom liječničke službe kluba.

Nakon što je potvrđena vijest o zarazi u klubu, članovi Reala su žurno napustili sportski centar u predgrađu Valdebebas na sjeveru Madrida. Nogometaši, među kojima i kapetan hrvatske reprezentacije Luka Modrić, nisu trenirali u 11 sati kako je bilo predviđeno nego su napustili kamp.

U rezidenciji zajedno žive nogometaši i košarkaši koje dijeli jedan sprat u zgradi. Jedu u istom restoranu, a košarkaška dvorana nalazi se pored fudbalskog stadiona.

Glavna osoba u Real Madridu u ovoj situaciji je hrvatski ljekar Niko Mihić, šef liječničke službe. Među košarkašima se nalazi 18-godišnji hrvatski igrač Boris Tišma, koji povremeno trenira s prvom momčadi i koji je ove godine debitirao za nju.

Real Madrid se do objave ove vijesti nije oglasio o slučaju.

Nakon što je u 12 sati u Madridu održan sastanak organizatora nogometnog prvenstva La Lige, Španskog nogometnog saveza i sindikata nogometaša donesena je odluka o otkazivanju prve i druge lige na dvije sedmice. La Liga je u utorak odlučila da će se utakmice igrati bez publike, no nakon što je sindikat igrača zatražio otkazivanje kako se igrači ne bi zarazili na putovanjima i hotelima, takmičenje je zaustavljeno.

S obzirom na situaciju nastalu jutros, vezanu za karantin u Real Madridu te mogućnosti da su još neki igrači pozitivni na koronavirus u drugim klubovima, La Liga smatra da je došlo vrijeme za iduću fazu protokola vezanog za koronavirus, saopštila je La Liga.

"Bit će suspendovane utakmice, barem u iduća dva kola. Ova odluka bit će razmotrena nanovo nakon što završi karantena pogođenih klubova", kazali su u La Ligi.

Košarkaško prvenstvo također je prekinuto na dva tjedna.

S 2277 zabilježenih slučajeva koronavirusa Španija je nakon Italije zemlja s najviše oboljelih u Europi. Od tog broja polovica se nalazi u Madridu i okolici. U glavnom gradu i okolici je umrla 31 osoba od ukupno 55 u Španiji.