Molim vas budite ozbiljni, Njemačku nikada ne otpisujte

Nekako mi je ovaj Mundijal u Rusiji sve draži i draži. Ne iz razloga što smo na 29 uzastopnih utakmica vidjeli makar po jedan gol, već što gledamo Svjetsko prvenstvo najbolje u zadnjih 20 godina. Još da su u Rusiji - Zmajevi...

Kada sam se prubudio i pogledao rasporede susreta, znao sam da ćemo gledati tri jake utakmice sa mnogo golova. Naravno, Njemačka - Švedska je poslastica, ali mene je zanimalo da vidim snagu Belgije, te da li je Meksiko slučajno nadigrao Njemačku.

Obje selekcije imale su jake testove. Znam da će neko kazati - Tunis, kako ta selekcija može biti jaka, ali je ona godinama u vrhu azijskog nogometa. Imaju odilčne igrače, u stanju su svakoj selekciji zabiti gol - Belgiji su čak dva.

Belgija - Tunis je bio najefikasniji meč u dosadašnjem dijelu Mundijala. Sedam golova, sve ljepši od ljepšeg. Iskreno, ovdje sam očekivao najmanje pet golova. I nisam se prevario.

Rusija je jedina selekcija bila koja je u dva susreta postigla osam golova. Danas ih je stigla Belgija i prema mom mišljenju, a ove komentare ćemo analizirati i nakon Mundijala, smatram da će Crveni đavoli na ovom SP-u postićči najviše golova od svih selekcija. Dobro - bit će među tri najbolje.

Druga utakmica dana nešto manje kvalitetna. Meksiko i Južna Koreja su ponudili mnogo trke, ali malo kvalitete. Posebno Južna Koreja. Ovo što su prikazali u dva susreta u Rusiji malo je za svjetsku scenu. 

Meksiko, to je već druga priča. Njihova formacija 4-3-3 sve govori. Napad i samo napad. Takav stil igre ih je i nagradio sa dva gola. I plasmanom među 16 najboljih. Zasluženo.

Njemačka - Švedska sjajna utakmica. Ko ne zna da se utakmica igra 95. minuta, naučio je na ovom primjeru. Nećžu kazati da su se Šveđani sada opekli, ali onaj slobodnjak Kroosa nijedan golman ne bi branio. 

Ma govorim o njemačkoj upornosti. Gubili su 1:0, pritiskali, bili "šuplji" u odbrani, ali su na kraju, ipak, slavili. Po 354. put u zadnjih 40 godina (šalim se, naravno) su pobijedili u posljednjim minutama susreta.

Da ne bih sada nešto još više pisao o ovom tekmi, samo ću na kraju kazati - molim vas budite ozbiljni, nikada nemojte Njemačku otpisivati. Gdje ih vidim!? Tamo gdje su bili i prije četiri godine. U samom svjetskom vrhu. Na vrhu? Rano je za takve prognoze.