Može li Hamilton skinuti Verstappena s vrha u 2023. godini?

Promo
Približava se početak nove sezone Formule 1, u kojoj bismo mogli ponovo gledati žestoki okršaj dva najbolja vozača današnjice, Lewisa Hamiltona i Maxa Verstappena.

Nakon tri mjeseca odmora, Formula 1 spremna je na stazi Sakhir u Bahrainu započeti svoju novu sezonu, gdje će 5. ožujka vozačka elita po prvi put juriti u 2023. godini.

Velika je to promjena u odnosu na prethodne sezone u kojima je utrkivanje započinjalo potkraj ožujka ili početkom travnja. No, sada je kalendar krcat utrkama kojih je ugurano u raspored čak 23, a zimsko testiranje skraćeno je na samo tri dana i održava se na istoj stazi na kojoj i započinje prava jurnjava.

A prema mišljenju vodećih online kladionica na vrhu bismo ponovo mogli gledati uzbudljivi dvoboj Maxa Verstappena i Lewisa Hamiltona, s Ferrarijem koji se također nada vrhunskim rezultatima.

Lewisov rekord ili Maxov nastavak dominacije?

Sjećamo se 2021. godine u kojoj su se Hamilton i Verstappen borili međusobno za titulu doslovno do posljednjeg kruga zadnje utrke u Abu Dhabiju.

Bila je to jedna od najboljih sezona u povijesti Formule 1, u kojoj su se dva sjajna vozača međusobno pretjecala na gotovo svakoj utrci u kalendaru, s nekoliko sudara koji su dodatno začinili njihov rivalitet.

Prošle sezone borba Lewisa i Maxa nije se nastavila, jer se Mercedes nije na pravi način prilagodio novim tehničkim pravilima, a Hamilton je čak uspio skupiti manje bodova od timskog kolege Georgea Russella.

No, zimska testiranja pokazuju da je Mercedes u 2023. godini kreirao stabilniji i bolji bolid pa bi se Hamilton lako mogao uključiti u borbu za naslov prvaka, s ciljem osvojiti osmu krunu, što nikom nikad nije uspjelo.

S druge strane, Verstappen i njegov Red Bull djeluju odlično na stazi i u novoj kalendarskoj godini. Zato ne bi bilo iznenađenje da Max dođe do treće titule u nizu i tako nastavi svoju dominaciju, s ciljem ispraviti povijesne knjige i potući rekorde Schumachera i Hamiltona.

Vodeće europske sportske kladionice, uključujući i Bet at home zasad vide upravo Maxa Verstappena kao favorita za osvajanje naslova prvaka, a Lewisa Hamiltona kao prvog pratitelja, no tek ćemo sredinom travnja dobiti realnu sliku čiji su inženjeri i mehaničari napravili najbolji posao ove zime.

Može li Ferrari prekinuti svoju sušu?

Osim Mercedesa i Red Bulla važnu ulogu u novoj sezoni trebao bi igrati i Ferrari, koji je prošlu sezonu startao s najbržim bolidom, no Charles Leclerc i Carlos Sainz nisu to uspjeli pretvoriti u naslov prvaka.

Talijanska momčad čeka na vozačkog prvaka od 2007. godine, a na konstruktorski naslov od 2008. godine, što znači da već desetljeće i pol podbacuje u Formuli 1, unatoč najvećem budžetu kojeg ima na raspolaganju.

Strateške pogreške postale su zaštitni znak Ferrarijevog tima, no družina iz Maranella ima na raspolaganju vrlo darovite vozače, kao i bolid koji obećava pa bi se trebala boriti za najviše stepenice pobjedničkog postolja.

Od ostalih, čini se da je Aston Martin napravio određeni korak naprijed i s Fernandom Alonsom u momčadi ima šansu bolje se pozicionirati na samim utrkama. Renault i McLaren također se nadaju visokim plasmanima, dok bi Haas, Alfa Romeo, AlphaTauri i Williams trebali biti zadovoljni osvajanjem povremenih bodova.

Među utrke koje se s posebnim uzbuđenjem iščekuju spadaju Monte Carlo 28. lipnja, kao i Silverstone koji je na rasporedu 9. srpnja. Vruće će biti i u nizozemskom Zandvoortu 27. kolovoza te u talijanskoj Monzi 3. rujna, a odluka o prvaku možda će ponovo pasti na završnici u Abu Dhabiju, 26. studenog.

Što se tehničkih pravila tiče, velikih promjena nema pa očekujemo još brže i bolje podešene bolide na stazi, u sezoni koja bi mogla vratiti neizvjesnost u borbu za naslov prvaka Formule 1.