Može li ideja za sport pokrenuta iz Parlamenta proći - BiH ipak dobija ‘nacionalni stadion’?

stadion
Bosna i Hercegovina će, kako stoje stvari ipak dobiti novi stadion na kojem će igrati reprezentacije BiH i koji će se zvati “BiH arena”.

Bosna i Hercegovina će, kako stoje stvari ipak dobiti novi stadion na kojem će igrati reprezentacije BiH i koji će se zvati “BiH arena”. Ideja je ovo stara više godina, a zvanično je pokrenuta u Parlamentu BiH prije 3 godine kad je klub Nezavisnog bloka kojeg predvodi Senad Šepić podnio inicijativu i zatražio od Ministarstva civilnih poslova i nadležnih institucija drugih nivoa da kandidiraju prema međunarodnim sportskim asocijacijama i zatraže podršku za ovaj projekat.

Nakon toga je na raznim niovima krenula ova priča, koja bi trebala rezultirati time da BiH dobije nacionalni stadion na kojem bi se, osim igranja reprezentativnih utakmica mogle održavati i druge velike manifestacije, sportskog i kulturnog tipa.Kako saznaje Reprezentacija.ba stadion će se zvati “BiH arena”, biće kapaciteta 30.000 mjesta i ispunjavaće uslove za odigravanje svih UEFA i FIFA takmičenja.

Nezvanična informacija je da su UEFA i FIFA već potvrdile kako će pomoći ovaj projekat, ali da očekuju da lokalne vlasti osiguraju zemljište i projekat izgradnje, što su u Općini Novi Grad spremni učiniti kroz ustupljivanje zemljišta u naselju Halilovići.

Treba napomenuti da je lokaciju novog stadiona prošle godine obišao i Ministar civilnih poslova BiH, te time potvrdio interes za ovim projektom.

FS BiH bi aplicirao da se otvorenje stadiona održi kroz ugošćavanje nekog UEFA ili FIFA kup takmičenja.

Halilovići izgledaju kao odlična lokacija za novi stadion, jer se nalaze blizu izlaza autoputa, koji bi kako je planirano trebao dolaziti praktično do samog stadiona do završetka izgradnje.

Stadion bi lokacijski bio u cjelini sportskog centra “Safet Zajko” koji građanima Sarajeva već godinama nudi najraznovrsnije infrastrukturne sadržaje za rekreativni i profesionalni sport.

Koncept kombinacije ustupljenog zemljišta od strane lokalne zajednice i finansija od strane UEFA-e i FIFA-e trebao bi biti sličan konceptu po kojem je izgrađen Trening centar FS BiH gdje je zemljište ustupio Grad Zenica, a novac europska i svjetska fudbalska kuća.

Inače, uz pomoć projekata na koje je aplicirao FS BiH diljem države se već grade ili su planirani infrastrukturni fudbalski projekti. Na stadionu Grbavica se nakon rekonstrukcije travnjaka postavlja krov na istočnoj tribini, Bilino Polje je dobilo novi prostor za medije, u Tomislavgradu se gradi novi teren, u Prnjavoru je dogovorena izgradnja kompletnog novog trening kampa, u Zenici je dogovoreno proširenje postojećeg Trening centra, na stadionu Koševo će Općina Centar i FS BiH dati po 200.000 KM za modernizaciju stadiona…

O realnim datumima izgradnje još uvijek se ne govori.

 

Izvor: