Muslimanske zemlje traže kaznu za Izr@el: Hoće li se mijenjati baraž u kojem su i Zmajevi?

.
Izrael se suočava s pozivima za nogometnu suspenziju zbog rata u Gazi nakon što je 12 država Bliskog istoka pisalo Svjetskoj nogometnoj federaciji (FIFA).

Prema pismu u koje je Sky News imao uvid, grupa nacija uključuje nogometne saveze Palestine, Saudijske Arabije, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Jordana.

Izrael je pozvao FIFA-u da drži politiku dalje od nogometa i dopusti njihovoj selekciji da nastavi svoje pokušaje da se kvalifikuje na Evropsko prvenstvo narednog ljeta. Sve ovo dešava se prije utakmice polufinala baraža koju Izrael igra protiv Islanda narednog mjeseca, a zanimljivo da se u drugom polufinalu sastaju Bosna i Hercegovina i Ukrajina.

Pismo je poslano svim 221 nacionalnim nogometnim savezima, a potpisuje ga Ali bin Al Hussein, predsjednik Zapadnoazijskog nogometnog saveza i polubrat jordanskog kralja Abdulahha II.

"Mi, Zapadnoazijski nogometni savezi, uključujući sve svoje članove, pozivamo FIFA-u, nogometne konfederacije i saveze članice da nam se pridruže u zauzimanju odlučnog stava protiv zločina počinjenih u Palestini i ratnih zločina u Gazi, osuđujući ubijanje nevinih civila, uključujući igrače, trenere, sudije i dužnosnike, uništavanje nogometne infrastrukture i zauzimanje ujedinjene fronte u izoliranju Izraelskog nogometnog saveza od svih aktivnosti povezanih s nogometom dok ova djela agresije ne prestanu", stoji u pismu.

Međutim, Nogometni savez Izraela rekao je da očekuje da FIFA ne miješa politiku u sport.

"Vjerujem da FIFA neće miješati politiku u nogomet. Mi smo protiv uplitanja političara u nogomet i protiv uplitanja u politička pitanja u sportu općenito. Dakle, koncentrišemo se samo na nogometna pitanja i naš san je kvalifikovati se za Evropsko prvenstvo 2024. i veselim se svjetskom miru", izjavio je za Sky News izraelski izvršni direktor Nogometnog saveza Niv Goldstein.

Ostaje nam da vidimo u narednom periodu hoće li na kraju išta od ovog biti i da li će se mijenjati baraž u kojem su i Zmajevi.