Nadal i Ruud danas igraju finale Roland Garrosa: Kralj šljake lovi 22. Grand Slam

.
Španski teniser Rafael Nadal (5. ATP) i Norvežanin Casper Ruud (8. ATP) danas će na Court Philippe-Chatrieru u Parizu igrat finale Roland Garrosa.

Iskusnom 36-godišnjaku rođenom na Mallorci bit će to odlična prilika da učvrsti svoje mjesto na vrhu liste tenisera s najviše osvojenih Grand Slam naslova. Do sada je osvojio 21 Grand Slam naslov u karijeri, a samo na Roland Garrosu je slavio u 13 navrata.

Nadal je na putu do finala izgubio samo tri seta, i to dva od Kanađanina Auger-Aliassime te jedan od srbijanskog tenisera Novaka Đokovića. Bez problema su padali Thompson, Moutet i Van De Zandschulp, dok je u polufinalu vodio 1:0 u setovima protiv Zvereva koji je morao predati meč zbog povrede.

Najtrofejniji teniser Roland Garrosa u susret novom finalu opet je apostrofirao povredu stopala, o kojoj se mnogo govori ovih dana.

"Više bih volio izgubiti finale, a dobijem novo stopalo. Bio bih sretniji s novim stopalom. Prelijepo je pobjeđivati, ali život je mnogo važniji od bilo koje titule. Posebno nakon svega što sam postigao u karijeri", rekao je Nadal.

Za razliku od Nadala, 23-godišnjem Norvežaninu je ovo najbolji rezultat u karijeri te nema sumnje da je iznimno motivisan da osvoji svoj prvi Grand Slam. Na putu do finala izbacio je Tsongu, Ruusuvuorija, Sonegu, Hurkacza, Runea i Čilića.

Prvi je Norvežanin koji je došao do Grand Slam finala. Ali hoće i više. Želi biti prvi koji je pobijedio u finalu Roland Garrosa Rafaela Nadala, a vrijedi istaći da se do sada nisu međusobno sastajali.

"Igrati finale Roland Garrosa protiv Rafaela Nadala vjerovatno je najveći mogući izazov u ovom sportu. On ima 13-0 u finalima, a ja ću pokušati uraditi ono što 13 puta niko nije uspio. Ali zvuči kao nemoguća misija. Ja ću da izađem i uživam, ali i dalje vjerujem da mogu to", rekao je Ruud.

Mišljenje stručnjaka i javnosti je da Norvežanin nema gotovo nikakve šanse protiv Kralja šljake te da je potrebno pravo čudo da Španac danas ne ispiše nove stranice teniske historije.

Duel između Nadala i Ruuda igra se danas s početkom u 15:00 sati, a televizijski prijenos je osiguran na kanalu Eurosporta.