Nadal nakon ispisivanja historije: Prije mjesec nisam znao ni hoću li igrati u Australiji

.
Španski teniser Rafael Nadal (35) bio je prezadovoljan nakon što je nevjerovatnim preokretom u današnjem finalu Australian Opena postao prvi teniser u historiji koji je došao do 21 pojedinačnog naslova na Grand Slam turnirima.

Nadal je savladao drugog tenisera svijeta 25-godišnjeg Rusa Daniila Medvedeva s 2:6, 6:7, 6:4, 6:4, 7:5 nakon pet sati i 24 minite igre u Rod Laver Areni.

"Težak je trenutak za Daniila. Bio sam u njegovoj poziciji nekoliko puta kada sam gubio u finalu, ali nema sumnje da ćeš on ovaj trofej nekoliko puta podići u svojoj karijeri. Čestitam tebi i tvom timu i porodici. Ovo je za mene nevjerovatno jer prije mjesec dana nisam znao ni hoću li igrati, a danas imam trofej u svojim rukama. Borio sam se da dođem do Australije i velikom vam hvala za svu ljubav i podršku", rekao je Nadal.

Španac je istakao kako mu je ovo bila jedna od najemotivnijih pobjeda u karijeri.

"Imao sam veliku podršku ove dvije sedmice i to će ostati u mom srcu do kraja života i veliko vam hvala. Ne mogu da se dovoljno zahvalim mom timu i porodici. Dio njih nije ovdje, znate koliko je bilo teško u posljednjih godinu i po dana, ali su sve vrijeme bili uz mene", dodao je.

Nadal je pohvalio i organizatore Australina Opena.

"Teško je vrijeme da se organizuju turniri, ali je Australian Open sve uradio kako treba već drugu godinu kako traje korona. Prije mjesec sam rekao da će ovo biti možda moj posljednji Australian Open, ali sada možda imam energije da se opet pojavim. Dat ću sve od sebe i trudit ću se da dođem i naredne godine", poručio je kraju pobjedničkog govora Nadal.

Podsjetimo, Nadal se današnjom titulom za jedan naslov odvojio od Rogera Federera i Novaka Đokovića s kojima je do danas bio surekorder s osvojenih 20 trofeja na najznačajnija četiri teniska turnira.